Reuters: az USA vészforgatókönyvet tervez arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, és nem lenne elég gáz Európában

Reuters: az USA vészforgatókönyvet tervez arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, és nem lenne elég gáz Európában

Az USA kormánya több energiaipari vállalattal is tárgyalt, hogy kidolgozzanak egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, és elkezdene akadozni az Európába érkező gáz – írja a Telex a londoni székhelyű Reuters cikke nyomán.

Mint ismert, az Európai Unióban használt gáz egyharmada Oroszországból érkezik, így ha kitörne a háború, az amerikai szankciók megakaszthatnák a gázellátást.

A hírügynökség két, névtelenséget kérő kormányzati és két, névtelenséget kérő ipari forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy 

az amerikai kormány arról kérdezte a gázszolgáltatókat, hogy az orosz gázcsap esetleges elzárása esetén, honnan tudnának extra készleteket beszerezni, továbbá arra is kíváncsi volt, hogy képesek lennének-e megnövelni az exportjukat, illetve hogy el tudják-e halasztani az esetleges javításokat a gázmezőknél, ha a szükség úgy hozná.

A vállalatok erre a források szerint azt válaszolták, hogy világszerte szűkösek a gázkészletek, nem biztos, hogy tudnák pótolni az Orosz invázió esetén felmerülő kiesést.

A Reuters küldött kérdést az USA kormányának és a legnagyobb gázvállalatoknak, de senki nem erősítette meg, hogy zajlottak-e ilyen tárgyalások. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa annyit megerősített, hogy már dolgoznak terveken, hogy felkészüljenek ilyen eshetőségekre.

Mint pénteken megírtuk, komoly aggodalmának adott hangot az Ukrajna elleni esetleges orosz invázió következményei miatt csütörtök esti telefonbeszélgetésében Boris Johnson brit miniszterelnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Johnson csütörtök este tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, akivel közölte, hogy London szövetségeseivel együtt már megkezdte a Moszkvával szembeni jelentős gazdasági szankciók előkészületeit egy ilyen orosz katonai akció esetére - számol be róla a Magyar Távirati Iroda tudósítója.

"Egy Ukrajna elleni támadás komoly retorziókkal járna"

Komoly aggodalmának adott hangot az Ukrajna elleni esetleges orosz invázió következményei miatt csütörtök esti telefonbeszélgetésében Boris Johnson brit miniszterelnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Johnson csütörtök este tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, akivel közölte, hogy London szövetségeseivel együtt már megkezdte a Moszkvával szembeni jelentős gazdasági szankciók előkészületeit egy ilyen orosz katonai akció esetére - számol be róla a Magyar Távirati Iroda tudósítója.