Márki-Zay az ellenzéki tüntetésen: Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj!

Márki-Zay az ellenzéki tüntetésen: Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj!

Kisebb tömeg gyűlt össze kedd este a „Putyin, takarodj!” címmel meghirdetett tüntetésre a Nemzetközi Beruházási Bank elé.

„Putyin, takarodj!” - ellenzéki tüntetés

A tüntetést Péterfi Judit, Márki-Zay Péter sajtófőnöke nyitotta meg, aki szerint békét akarnak az orosz emberek is, de a magyarok és a világ is.

Az eseményre meghívták a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészét is, Iványi Gábort, aki azonban végül nem tudott részt venni az eseményen. Helyette a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence szólalt fel.

Tordai elmondta, hogy fontos, hogy tudjanak arról az emberek, mi történik a szomszédban.

„Én csak egy apuka vagyok, aki megpróbálta ma reggel elmagyarázni a gyerekeinek, hogy mi történik” – fogalmazott Tordai, aki kifejtette, hogy egy olyan világban éltek, ahol elképzelhetetlen volt, hogy háború legyen a szomszédban.

„Putyin, takarodj!” - ellenzéki tüntetés

„Most azt látjuk, hogy Ukrajnában orosz tankok, rakétavetők, bombázók vannak. Ide vezetett Orbán haverjának, Putyinnak a politikája” – jegyezte meg a képviselő, aki szerint Orbán kiszolgáltatta Magyarországot Putyinnak és Oroszországnak.

„Orbán Viktor most is azon dolgozik, hogy hogyan tudja gyengíteni a közös fellépést Putyinnal szemben. Ott nehezíti a közös európai fellépést, ahol csak lehet, ezzel pedig a kárpátaljai magyarok életét is veszélyezteti”

– mondta és hozzátette, hogy a hatalomra kerülése előtt még arról beszélt Orbán, hogy Putyin veszélyes és „Európában elszaporodtak Putyin pincsijei, most pedig ő lett Putyin legnagyobb pincsije”.

„Magyarország a KGB lerakata lett, szégyen Orbán Viktorra” – jelentette ki Tordai, aki szerint Orbán gyakorlatilag az oroszok kezébe adta a magyar energiaszolgáltatást, miközben beengedte az orosz „kémbankot” Magyarországra.

„Orbán Viktor akárhányszor döntési pozícióba kerül, akkor az orosz érdekek mellett teszi le voksát”

– hívta fel a figyelmet a képviselő.

„Ez az Orbán Viktor papol a békéről” – fogalmazott a Párbeszéd politikusa, aki szerint a közmédia most is orosz propagandával van tele, Orbán pedig szégyent hoz Magyarországra, de az ellenzék majd eltakarítja az orosz bankot, „Putyin kémbankját” a Clark Ádám térről.

Ezután egy Ukrajnából elmenekült nő, Mária lépett a színpadra. Mária két gyerekével és szüleivel menekült el Kijevből, férje Ukrajnában maradt, hogy segítse az ukrán ellenállást, annak ellenére is, hogy a szabályok megengedték volna, hogy elhagyja az országot.

Mária elmondta, hogy nem tudja, hogy a hét melyik napja van, csak azt tudja, hogy ez a háború hatodik napja. Elmesélte, hogy a háború előtt teljesen normális életet éltek, most pedig Magyarországra költöztek, de nem tud nyugodt maradni, mert percenként kap üzeneteket rokonaitól, barátaitól és ismerőseitől, akik bombázásokról számolnak be.

„Putyin, takarodj!” - ellenzéki tüntetés

„Az ukrán hadsereg erős. Az oroszok már félnek a hadseregünktől, ezért elkezdték pusztítani a civileket, mint a gyávák. Ez háborús bűn” – jelentette ki Mária és hozzátette, hogy amíg más gyerekek békésen játszanak és várják a tavaszt, addig az ő gyerekei megismerték a háború szó valódi jelentését és megtanultak Molotov-koktélt gyártani.

Kiemelte, hogy minden nap ukránok millió gyűjtenek humanitárius segélyt és küldik a leginkább rászoruló régiókba.

„Egy perc alatt megváltozott a mi világunk, de ha nem cselekedtek. a ti világotok is megváltozhat, mert ez a fickó egy atomgombon ül”

– hívta fel a figyelmet Mária és hozzátette, hogy az oroszok nem tudják elfogadni, hogy az ukránok teljesen mások. mint ők. Az oroszoknak cárok és félelem van bevésve a DNS-ükbe, nekünk pedig a szabadságunk.

Úgy látja, hogy Ukrajna már államként és nemzetként is igazolta magát és minden lépéssel, amit Oroszország tesz a szuverenitásuk ellen, azzal Ukrajna csak erősödik.

„A szabadság egy olyan döntés, amit naponta hozunk meg. Ha egyszer megpróbálsz szabadon élni, többet nem tudsz már másként élni” – mondta Mária, ezért arra kér mindenkit, hogy álljanak fel és tiltakozzanak Putyinnal szemben.

„Ha Oroszország abbahagyja a harcot, nem lesz többé háború, de ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz többé Ukrajna”

– mondta, majd hozzátette, hogy Ukrajna egységben marad a győzelemért.

A demonstráción felszólalt az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, aki azzal kezdte, hogy megköszönte az adományokat, amelyeket a holnapi napon átadhatnak a határon a menekülteknek.
Márki-Zay Péter kifejtette, hogy megszoktuk a háborús retorikát, mert Magyarországnak tizenkét éve van olyan kormánya, amely folyamatosan háborúzik valami ellen retorikai szinten.

„Orbán Viktor mindig háborúzik, de mindig vereséget szenved”

– emlékeztetett Márki-Zay és felelevenítette Orbán államadósság elleni, migráció elleni, liberálisok elleni és nyugdíjvédelmi harcát is.

„Putyin, takarodj!” - ellenzéki tüntetés

„A legtragikusabb háborúja azonban a Covid elleni háború volt”

– jegyezte meg a miniszterelnök-jelölt és hozzátette, hogy több mint 30 ezer magyar ember vesztette életét a járvány alatt.

Márki-Zay szerint Magyarországnak egy olyan vezetésre van szüksége, amely békét akar.

„Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj, a háborúból nem csinálunk kampányt”

– jelentette ki és hozzátette, hogy éppen ezért minden olyan lépést, amit helyesen tesz Orbán, azt támogatni fogja az ellenzék, de követelik, hogy Orbán fejezze be a hintapolitikát és végérvényesen kössön ki Magyarország Nyugaton.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt emlékeztetett, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy egy ilyen háborús helyzetben egy olyan megbízható és kiszámítható miniszterelnökre van szüksége az országnak, mint amilyen ő.

„Ez a kiszámítható, megbízható miniszterelnök először mindenben Putyin mellé áll”

– tette hozzá Márki-Zay, majd emlékeztetett arra, hogy a mai napon a fideszes képviselők is megszavazták a Paks2-t, a „kémbankot” és a betelepítéseket is érintő szankciókat.

„Orbán most azt mondja, hogy ruszkik haza, miközben eddig Putyint szolgálta”

– jegyezte meg a miniszterelnök-jelölt, majd ismét felszólította Szijjártót, hogy adja vissza a Lavrovtól kapott kitüntetését, valamint követelte, hogy a közmédia pedig „ne folytasson orosz propagandát”. 

„Nem fogjuk az ukrán konfliktust belpolitikai harcokra használni, ezért együttműködünk a kormánnyal minden humanitárius programban”

– szögezte le Márki-Zay és elmondta, hogy büszkék lehetünk minden olyan magyarra, pártállástól függetlenül, akik segítették a menekülteket és befogadják őket.

„A magyarok jelesre vizsgáztak emberségből”

– jelentette ki a miniszterelnök-jelölt.

A tüntetés végén a jelenlévők elénekelték a Himnuszt.