Három humanitárius folyosót nyitnak szerdán, az ukrán miniszterelnök-helyettes a csernobili zóna kiürítését követeli

Három humanitárius folyosót nyitnak szerdán, az ukrán miniszterelnök-helyettes a csernobili zóna kiürítését követeli

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerdán három humanitárius folyosót állítanak fel a civilek evakuálására - írja a Telex.

„Buszok és teherautók oszlopai már elhagyták Zaporozsje városát. Követeljük a megszálló erőktől, hogy tartsák be kötelezettségeiket, és engedjék át a humanitárius oszlopokat az útzárakon!”

– fogalmazott Verescsuk. A Facebook-oldalára feltöltött videója szerint Mariupolból Bergyanszkba, Enerhodarból és Melitopolból pedig Zaporozsjébe fognak civileket evakuálni.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a megszálló orosz erőknek ki kell vonulniuk a csernobili atomerőmű területéről.

„Követeljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa haladéktalanul hozzon intézkedéseket a csernobili zóna demilitarizálására, és küldjön oda egy különleges ENSZ-missziót, hogy elejét vegyék egy újabb nukleáris katasztrófának” – idézte Verescsukot a Reuters.

Arról is beszélt, hogy Ukrajna a tegnapi isztambuli tárgyalásokon arra kérte Oroszországot, hogy engedélyezze 97 humanitárius folyosó létrehozását a legsúlyosabban érintett ukrajnai városok, falvak és települések felé.

Luhanszk megyében lakónegyedet ért orosz tüzérségi találat, egyelőre nem tudni, hányan haltak meg

Az orosz erők nehéztüzérséggel lőtték a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében található Liszicsanszk várost szerda reggel, a támadás lakónegyedet ért - közölte a megyei közigazgatási hivatal vezetője a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Az MTI azt írja, Szerhij Hajdaj arról tájékozatott, hogy több panelházban kiterjedt károk keletkeztek, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak.

Ukrán médiaforrások áldozatokról is hírt adtak, de pontos számukat még nem tudni.

Ugyancsak szerdán Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko kijevi polgármester első helyettese a televízióban azt közölte, a fővárosban viszonylag csendesen telt az éjszaka, bár a környékről ágyúzást lehetett hallani.

Kedd délutáni helyzetjelentésében az ukrán vezérkar azt közölte, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyéből Fehéroroszországba.