Ukrán főügyész: Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el

Ukrán főügyész: Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén - közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban.

"Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (...) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. "Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban" - jegyezte meg Venegyiktova.

Kifejtette, hogy máig 45 személyt azonosítottak, akik atrocitásokat követtek el Ukrajnában, de nyilván többen is lesznek, mivel 11 600 esetről van folyamatban jelenleg eljárás 

"A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk"

- szögezte le.

A főügyész szavai szerint ahhoz, hogy minden elkövetőt bíróság elé állítsanak, meg kell találni az összes tanút és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború minden erre vonatkozó bizonyítékát. Mint rámutatott, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy egyes területekhez az ukrán hatóságok nem tudnak hozzáférni.

"Ezért lehetetlen előre megjósolni, meddig fog tartani ez az egész folyamat"

- konstatálta Venegyiktova.

Eközben az Ukrajinszka Pravda az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva tette közzé az orosz védelmi minisztérium közlését arról, hogy megállapodás született a mariupoli Azovsztal üzemben az orosz erők által körbezárt ukrán katonák képviselőivel a sebesültek elszállításáról. Az orosz tárca közlése szerint az Azovsztalnál tűzszünet lépett életbe, és az orosz erők "zöld folyosót" nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Moszkva-barát, szakadár donyecki "népköztársaság" által ellenőrzött területen lévő Novoazovszk település egyik egészségügyi intézményébe szállítsák. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy ukrán részről ezt az információt még nem erősítették meg.

Megállapodás született az Azovsztalnál a sebesültek elszállításáról az orosz védelmi tárca szerint

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - adta hírül az MTI az orosz védelmi minisztérium hétfő délutáni közlését. 

Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül üzenetet tett közé, amelyben azt mondta, "hogy elvégezték a feladatot, és meg akarja menteni az alá rendelt katonák életét".

"Mariupol védői minden nehézség ellenére eleget tettek a parancsnak, 82 napon keresztül húzták a túlerőben lévő ellenséggel szemben, és lehetőséget adtak az ukrán hadseregnek az átcsoportosításra, további személyi állomány kiképzésére, valamint nagy mennyiségű fegyver átvételére a partnerországoktól. Egyik fegyver sem működik professzionálisan képzett katonai személyzet nélkül, ami a hadsereg legértékesebb elemévé teszi őket. Az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát, és reméli az ukrán nép támogatását" - idézett az Ukrajinszka Pravda a parancsnok üzenetéből.