Öt év múlva állhat bíróság elé a büszke román, aki Nyíregyházán meggyilkolt egy magyar asszonyt

Ha elítélik, a büntetését akkor is Romániában tölti le.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfi ellen ugyanis tiltott fegyverviselés és fegyvercsempészet vádjával indítottak Romániában eljárást. Ezekért a bűncselekményekért legtöbb öt évi börtönbüntetést szabhat ki a román bíróság. Kolozsvári őrizetbe vételekor ugyanis a rendőrök egy revolvert találtak a férfinél, amelyről azt nyilatkozta, hogy a nyíregyházi piacon vásárolta, és áthozta a magyar–román határon. Az ügyvéd emlékeztetett a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerős döntésére, amely szerint csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárás lezárulta után adják át a román hatóságok Magyarországnak a férfit, ahol emberölés miatt vonhatják majd felelősségre.

Ha felmentő ítélet születik, vagy felfüggesztettet kap, védencemet azonnal átadják Magyarországnak.

Letöltendő szabadságvesztés esetén azonban a magyar hatóságoknak meg kell várniuk a büntetés letöltését. - magyarázta az ügyvéd.

Hozzátette: ha védencét Magyarországon is elítélik, a büntetését akkor is Romániában tölti le. Erről döntött ugyanis a bukaresti legfelsőbb bíróság. A férfit, aki a román hatóságok előtt elismerte a nyíregyházán elkövetett gyilkosságot, jelenleg a kolozsvári rendőrség fogdájában tartják előzetes letartóztatásban. A román ügyészség még nem állította össze ellene a vádiratot. A Magyarországon orvosként dolgozó férfi a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítve. Az ügyvéd korábban azt állította: 

Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított - általa beismert, "sajnálatos" - tettével kapcsolatban pedig "kifejezetten ellenséges" közhangulat alakult ki.

Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne. A férfi korábban már panaszkodott arra, hogy románsága miatt Magyarországon számos megaláztatásban volt része, és kijelentette: nem akar "magyar földbe kerülni".

Huszonnyolc éve élek Magyarországon, de igazi román vagyok

 - mondta a gyanúsított.