Paks 2 után Paks 1 is komoly bajba kerülhet, ha nem érkezik elegendő fűtőanyag Oroszországból

Paks 2 után Paks 1 is komoly bajba kerülhet, ha nem érkezik elegendő fűtőanyag Oroszországból

Nemcsak Paks 2-vel lehetnek problémák az ukrán-orosz háború árnyékában, hanem Paks 1 kapcsán is felmerülhetnek olyan kérdések, amelyek kényelmetlenek lehetnek a kormány és Süli János miniszter számára. Mindennek azután néztünk utána, hogy olyan hírek jutottak el hozzánk, amelyek alapján Paks 1 kapcsán sem ideális a jelenlegi helyzet a felelőtlen fideszes politizálás következményeként.

Az atomerőműnek fűtőanyagra van szüksége a működéshez, a fűtőelemek azonban néhány év alatt "kiégnek", kimerülnek, így ilyenkor cserére van szükség. Ekkor végzik el az ellenőrző vizsgálatokat és a karbantartási munkálatokat is. Korábban még évente kellett cserélni fűtőelemeket, ez 2016-tól 15 hónapra módosult (ez az ún. 15 hónapos üzemeltetési ciklus), ezt az üzemanyag módosításával érték el.

Aszódi Attila, az Orbán-kormány korábbi államtitkára a G7 portálnak a háború kitörése utáni napon arról beszélt, hogy a fűtőelemek cseréje jellemzően 10-12 napot vehet igénybe, a csere melletti egyéb karbantartási feladatokatokkal együtt azonban általában 20-40 napig áll az érintett reaktor. Ezeket a munkálatokat pedig mindig ütemezve valósítja meg az erőművet fenntartó cég. Információink szerint az egyik reaktornál ez hamarosan esedékes lesz, azonban még nem történtek meg ezzel kapcsolatban az ilyenkor szokásos előkészületek. Megkérdeztük az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t, hogy a közeljövőben mikor várhatóak ilyen előre tervezett leállások, azonban cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk. Amennyiben érkezik válasz, akkor természetesen frissítjük cikkünket.

Finnország nem épít atomerőművet - Visszamondták Paks 2 "északi testvérét"

A finn parlamentben széleskörű egyetértés van abban, hogy a Fennovoima orosz vezetésű atomerőmű-projektje nem valósulhat meg - írja a helyi sajtó. Mika Lintilä gazdasági miniszter bejelentette, hogy teljesen lehetetlen lesz építési engedélyt megadni. Lintilä utalt a Roszatomnak, a Fennovoima társtulajdonosának és erőműszállítójának szerepére Oroszország ukrajnai hadműveleteiben.

Az atomerőműnek éppen az ellátási gondok kiküszöbölése érdekében jogszabály írja elő, hogy kétévnyi készletet kell fenntartania ezekből a fűtőanyagokból. A 2014-es ukrán válság (a Krím orosz annektálása, illetve a kelet-ukrajnai harcok) során is ezzel indokolta a Telepaks oldalán Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal akkori főigazgatója, hogy a szünetelő fűtőanyagszállítás nem fog jelentős problémákat okozni a felhalmozott készlet miatt. Szintén rákérdeztünk a paksi vállalatnál, hogy mennyi időre elegendő készlet áll rendelkezésre, azonban választ erre sem kaptunk.

A fűtőanyag szállítás fontosságával kapcsolatban Aszódi Attila úgy fogalmazott a Válasz Online-nak adott interjújában, hogy amennyiben bármilyen okból leállna a nukleáris fűtőanyag szállítása Oroszországból, akkor az óriási gondot okozna Paks 1 esetében, mivel ebben a pillanatban nincs olyan alternatív szállító a piacon, aki olyan terméket tudna leszállítani, amely azonnal alkalmazható lenne Pakson.

Szlovákia az orosz invázió megindítása után is kapott repülővel Oroszországból nukleáris fűtőanyagot március 1-én annak ellenére, hogy hivatalosan légtérzár volt érvényben az orosz gépekkel szemben. A Volga Dneper Airlines gépe azonban Lengyelországon is keresztül haladt, ahol szintén érvényben volt a tiltás, ennek az az oka, hogy a humanitárius szállítmányok mellett a nukleáris fűtőanyagok is felmentést kaptak a tilalom alól. Ezt követően pedig március 16-án is érkezett egy ugyanilyen szállítmány a szlovák fővárosba, Richard Sulík gazdasági miniszter elmondása szerint ezzel biztosították a Jaslovské Bohunice és Mochovce atomerőművek ellátását. Ezek az orosz TVEL-től kapják szerződés szerint a fűtőanyagot 2026-ig, amely cég a Roszatom érdekeltségébe tartozik, Magyarországon eddig nem jelent meg olyan információ, amely szerint hozzánk érkezett volna az elmúlt időszakban ilyen szállítmány.

Paks2 egy korrupciós projekt, ami sohasem az atomenergiáról szólt

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Paks2 megbukott - Orbán ne háborúzz tovább!" címmel. Az eseményt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki elmondta, hogy pontosan látszik, hogy a jelenlegi helyzetben a paksi bővítés tarthatatlanná vált és egy négyes kockázati tényezőt jelent. Hozzátette, hogy az új fejlemények is ezt támasztják alá.

Bencze János, az Egységben Magyaországért szövetség paksi jelöltje lapunk megkeresésére elmondta, hogy az Orbán-féle politika tönkretette Paks 2-őt és amennyiben tönkreteszi Paks 1-et is, akkor Paksból Bős-Nagymarosnak és az iparát teljesen elvesztő Ózdnak a kereszteződése jön majd létre.

Ez egy rémálom lenne Tolna megyében, amely az egész térségtől elveszi a jövőt és ez az egyoldalú oroszpárti politizálásnak köszönhető

- szögezte le Bencze János, aki kiemelte azt a kormányzati kapkodást is, amely jelenleg az atomerővel kapcsolatban tapasztalható. Szerinte mindez arra vezethető vissza, hogy Európa páriái lettünk, főleg miután kiálltunk az oroszok és a Roszatom mellett, így a nemzetközi nukleáris világ már nem igazán akar a magyar kormánnyal szóba állni.

Paks 2 kapcsán az orosz invázió megindulása óta számos nagyon komoly probléma merült fel, amelyekről az Alfahíren is beszámoltunk. Eszerint több havi bérükkel tartozik a fizikai és az irodai dolgozóinak is az a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik, illetve jó néhány munkást már el is bocsátottak, miután két hét fizetés nélküli szabadságra küldték őket.

RTL: A paksi bővítésen dolgozó munkások egy része szerint elkezdtek felmondani nekik

Több munkás is arról számolt be az RTL Klub Híradójának, hogy több havi bérükkel tartozik nekik a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik. A fővállalkozó Roszatom magyarországi képviselete az RTL kérdésére elismerte, hogy vannak "bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek".

Maguk az érintett felek viselkedése is mintha már arra utalna, hogy feladták ezt a projektet: a Paks II. Zrt. egyéb működési célú kiadásáiból több mint 5 milliárd forintot vont el Orbán Viktor egy kormányhatározatban, míg a Roszatom egyik vezetője állítólag úgy fogalmazott Paks 2-vel kapcsolatban, hogy 

nem éri meg a szankciók miatt azt kockáztatni, hogy egy ilyen nagy beruházás megakadjon vagy végleg befagyjon, ezért Oroszország nem erőlteti tovább az új magyar atomerőmű építésének elkezdését.

Holoda Attila energetikai szakpolitikus, az Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára az EzBudapest! kerekasztal-beszélgetésén elmondta ezzel kapcsolatban, hogy lehetősége van mindkét félnek jelezni az elállási szándékát, ilyenkor azonban meg kell állapítani a kártérítési felelősséget is. Véleménye szerint egyébként sem nagyon van miről tárgyalni már az oroszokkal, ezért meg kell találni, hogyan lehet megfelelő módon kihátrálni belőle. A szakértő szerint 40-50 évre tervezett technikára nem lehet alapozni, ráadásul műszaki, pénzügyi, és a hitelfeltételek szempontjából is rossz volt a paksi szerződés.

Holoda Attila: Paks 2-ről már nincs mit tárgyalni az oroszokkal, a kormány pedig csak riogat a földgáz hiányával

Holoda Attila energetikai szakpolitikus, az Egységben Magyarországért programfelelőse és Demeter Márta országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának korábbi tagja volt vendége az EzBudapest! legújabb részének, melyet ezúttal Sarkadi-Illyés Csaba, az Alfahír megbízott főszerkesztője vezetett.