Az oroszok kihátrálhatnak a Paks II. beruházásból

Az oroszok kihátrálhatnak a Paks II. beruházásból

Nem éri meg a szankciók miatt azt kockáztatni, hogy egy ilyen nagy beruházás megakadjon vagy végleg befagyjon, ezért Oroszország nem erőlteti tovább az új magyar atomerőmű építésének elkezdését

- jelezte állítólag hivatalosan a Roszatom egyik vezetője.

A 24.hu oroszországi forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója levélben jelezte elállási szándékukat vis maiorra helyzetre hivatkozva.

A nem hivatalos magyarázat az, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában Oroszország a továbbiakban nem erőltet befektetéseket az Európai Unió területén, mivel az a szankciók miatt hátráltatva lehet, és be is fagyhat.

A portál megkérdezte erről a magyarországi illetékest is, de Süli János miniszter nem reagált a megkeresésre.

A Bács Zalán vezette Rosatom Central Europe Kft. viszont cáfolt. Állításuk szerint a Paks II. projekt megvalósítása az ütemterv szerint folytatódik. A Roszatom az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását.

A lap azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a finanszírozásáról kötött kormányközi megállapodás alapján az orosz állami fejlesztési és külgazdasági bank, a Vnyesekonombankot (VEB), is érintik az orosz bankokat sújtó szankciók. Ez pedig azt is jelenti, hogy a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből történő kitiltás nyomán a VEB nem tud pénzt közvetlenül utalni Magyarországra.

A Paks II. beruházás körül már érzékelhető, hogy az orosz-ukrán háború nyomán szankciókat léptettek életbe Oroszország ellen. Múlt héten a kormány ötmilliárd forintot vont el a Paks II. Zrt. egyéb működési célú kiadásaiból.

Egyre nehezebb helyzetben Paks 2.: több mint 5 milliárdot von el a projekttől Orbán

Hiába van hátra már csak 10 nap a választásokig, Orbán Viktor nem áll le, és olyan elánnal csoportosítgatja át a milliárdokat a költségvetés különböző fejezetei között, mintha nem lenne holnap. A Magyar Közlöny legfrissebb számából például kiderül, hogy a Paks II. Zrt. egyéb működési célú kiadásáiból vont el 5 219 021 800 forintot a miniszterelnök egy kormányhatározatban.

Szinte ezzel párhuzamosan pedig, az RTL Klub Híradó számolt be arról, hogy több havi bérükkel tartozik nekik a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik. A fővállalkozó Roszatom magyarországi képviselete az RTL kérdésére elismerte, hogy vannak „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek”.

RTL: A paksi bővítésen dolgozó munkások egy része szerint elkezdtek felmondani nekik

Több munkás is arról számolt be az RTL Klub Híradójának, hogy több havi bérükkel tartozik nekik a cég, amely a Paks2 beruházáshoz tartozó építkezéseken dolgozik. A fővállalkozó Roszatom magyarországi képviselete az RTL kérdésére elismerte, hogy vannak "bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek".