Pásztor elismerte: létezik a 11 milliárdos lista

Van lista, de a délvidéki politikus szerint nem végleges, és rosszindulatú, aki félreérti. 

Tegnap írtunk arról, hogy a "Vajdasági magyar közösségek terület és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a VMSZ áltral kidolgozott koncepcióhoz kapcsolódóan összeállítottak egy táblázatot is, amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kölcsön összegek szerepelnek. A tervezetben többek között a helyi magyar vállalkozások kedvezményes hitelekhez juttatása is szerepel. 

A listán több, a VMSZ-hez közvetlenül köthető személyre, illetve vállalkozásra bukkanhatunk. 4,5 millió eurós összeg szerepel a hőszigetelő anyagokat gyártó és forgalmazó multi, a Masterplast szerbiai leányvállalata mellett. A cég dél-európai regionális igazgatója nem más, mint Bunford Tivadar, aki a VMSZ elnökségének tagja és a párt szabadkai elnöke. 3 millió euró áll fia Bunford Olivér mezőgazdasági vállalkozó neve mellett is. Ugyanekkora összeget találunk a hűtő és fűtő berendezések forgalmazásával foglalkozó szabadkai Cim Gas Kft mellett is. A cég igazgatója Kern Csaba, akinek testvére, Kern Imre a VMSZ elnökségi tagja, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára. 
 
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége kedden közleményben tiltakozott a "botrányos táblázat" ellen. A párt szerint "
"a magyarországi támogatásokat nem lenne ildomos és erkölcsös a pártklientúra építésére használni, mert a cél nem a párthoz közeli ötven család vállalkozásának megerősítése, hanem közösségünk egészének gazdasági felzárkóztatása."
Pásztor István a VMSZ elnöke a Vajdasági Rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy ilyen dokumentum készült, és azt is, hogy ez 
"azoknak a lehetséges cégeknek a listája, amelyek anyagi támogatásban részesülhetnek a vajdasági magyar közösség gazdaságélénkítő programján belül." 
Hozzátette azt is:  a 30 cégből álló lista "nem végleges, és nem is titkos"
 
Ennek ellentmondani látszik, hogy a táblázatot először az Alfahír közölte, ezt megelőzően sehol sem publikálták. A gazdaságfejlesztési stratégia több helyen, visszatérő motívumként hangsúlyozza, hogy "a támogatásoknak szakmailag mindenkor indokoltnak kell lenniük", és a kedvezményezetteknek "rendezett gazdasági háttérrel, valamint jövőképpel és megalapozott tervekkel" kell pályázati úton bizonyítaniuk alkalmasságukat."
 
Ezzel nem igazán van összhangban az, hogy 
a támogatásban részesülők névsorát előre összeállítják, és a konkrét összegeket is melléjük rendelik. 
Holott az egész koncepció megvalósítását levezénylő Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ még fel sem állt. 
 
Pásztor szerint a lista "nem VMSZ-es", mert azon igen nagyvonalú módon "párton kívüli személyek cégei is szerepelnek". Hogy a támogatandó vállalkozások között a párt vezetőinek cégei is szerepelnek, az ezek szerint és a VMSZ-elnök szerint simán belefér...