Élőlánccal tiltakoztak az igazgatóhelyettes felmentése miatt a miskolci Herman gimnázium tanulói

Élőlánccal tiltakoztak az igazgatóhelyettes felmentése miatt a miskolci Herman gimnázium tanulói

Hétfő reggel fél 8-tól fekete ruhába öltözött diákok, szülők és tanárok tiltakoztak élőlánccal a miskolci Herman Ottó Gimnázumnál azért, mert a múlt héten a fenntartó tankerület felmentette az intézmény igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt

- számolt be a tiltakozásról a Telex.

A tankerület csak szóban indokolt. Állításuk szerint azért döntöttek így, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének az élére állt a múlt héten.

Dezsőfi György a Telexnek azt mondta, tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

Az élőlánc reggel nyolcig tartott az iskolánál, ekkor a diákok elindultak az intézményt fenntartó tankerülethez átadni azt a petíciót, amelyben kérik, hogy a hétfőtől hatályos felmentést a tankerület vonja vissza, és Dezsőfi György maradhasson az intézmény igazgatóhelyettese.

A menethez útközben csatlakoztak a szintén miskolci Földes gimnázium diákjai is. A tankerülethez 9 körül érkezett a több száz tiltakozó, ahol több diák beszédet mondott, közben a tömeg azt skandálta, hogy „gyertek ki”.

A noÁr élő közvetítése szerint annyian vettek részt, hogy nemcsak az iskola épületét, hanem annak tornacsarnokát is körül tudták venni a fekete ruhás tiltakozók.

A tiltakozók két képviselője ezután a petícióval bement az épületbe - ami a kilencvenes években még egyetemi kollégium volt -, ahol

a tankerület vezetője fel sem állt az íróasztalától, úgy fogadta őket. A diákok végül az asztalára tették le a petíciójukat, majd elhagyták az épületet, ezzel véget ért a tiltakozás.

Pilz Olivér, a gimnázium egyik tanára korábban azt mondta: petíciójuk célja, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot. Múlt csütörtök este kiadott szolidaritási nyilatkozatukat a tanárok közül több mint ötvenen írták alá. Ebben úgy fogalmaztak:

Dezsőfi azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében.

A Tanítanék Mozgalom szeptember elején javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Szombaton a két pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közös közleményt adott ki arról, hogy hétfőn megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését.