Elkezdődött a diákok tanárokért szervezett nagyszabású szolidaritási tüntetése

Elkezdődött a diákok tanárokért szervezett nagyszabású szolidaritási tüntetése

Délután 4 órára nagyszabású szolidaritási tüntetést hirdetett meg Budapestre az ADOM Diákmozgalom és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A demonstrálókat a Kálvin téri református templom előtti részen várják a. Az esemény közös felvonulással kezdődik, a tervek szerint a Kálvin térről a Vámház körút érintésével vonul majd tömeg a Fővám térre, majd pedig átsétálnak a Szabadság hídon és végül Műegyetem rakpartra érkeznek meg.

Először Karácsony Gergely főpolgármester beszél majd, őt követi felszólalóként Schermann Fruzsina, az ADOM mozgalom elnöke, aki megemlékező beszédet tart, utána pedig koncertek lesznek, fellép a Carson Coma akusztik és a Belmondo. Ezt követően az oktatás szereplői váltják egymást.

Béli Balázs kollégánk képei:

Brenner Koloman: 1956 szellemisége a mai diáktüntetésen is érzékelhető

Kilátogatott a Kálvin térre Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki Facebook videójában arról beszélt, hogy

a mai tüntetés megmutatja, hogy 1956 és a szabadságharcosok szelleme ma is él a diákokban.

Felidézte, 1956 is úgy kezdődött, hogy az ELTE és a Műegyetem diákjai tüntettek. A konzervatív párt politikusa szimbolikusnak tartja, hogy tegnap a Szabadság téri szovjet emlékmű előtt igazoltatták a Ruszkik, haza! táblákkal jobbikos demonstrálókat, noha ők csak az '56-os lyukas zászló előtt tisztelegve arra akarták felhívni a figyelmet, hogy semmi keresnivalója nincsen annak az emlékműnek ott.

Úgy véli,

a rendőri igazoltatás azt üzeni, hogy a fideszes elvtársak reszketnek.

Brenner kifejtette, meg kell reformálni az oktatási rendszert. Szerinte "klebelsbergi fordulatra van szükség", nem a GDP jelenlegi 6, hanem 8 százalékát kell átcsoportosítani az oktatásra, s ebből jutna az 50 százalékos azonnali béremelésre is. A jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, nem elég az sem, ha csak a diplomás minimálbér 80 százalékát éri el a pedagógusok bére, azt a diplomás minimálbérre kell felemelni.

Kiemelte, a mai nap megjeleníti azt a tradíciót és szellemiséget, amelyet erőt ad a fideszes egypárti túlhatalommal szemben, amely ma az oroszok pártján áll.

A Fidesznek azonnal el kellene takarodnia hazánk éléről, hiszen az Orbán-kormány a gátja annak, hogy ismét fennen lobogjon 1956 lyukas zászlaja, és a magyar polgárok újra jólétben és szabadságban élhessenek

- fogalmazott.