Ezerrel kevesebben jelentkeztek idén pedagógusképzésre, mint tavaly

Ezerrel kevesebben jelentkeztek idén pedagógusképzésre, mint tavaly

Egyre kevesebb a pályakezdő tanár: ha így haladunk, elfogyhatnak a pedagógusaink.

Öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni – derül ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számításaiból. A felvi.hu-n megjelent friss adatok alapján a Népszava azt írja,

11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest.

Az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre is összességében kevesebben, 99 192-en nyújtottak be érvényes jelentkezést, miközben ez a szám tavaly még 101,9 ezerre rúgott.

A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnek meg valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakot: ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak. Ez 11,4 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. A lap rámutat, a pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen.

2020-ban 11,1 ezren jelentkeztek erre a képzési területre, ami 36 százalékos visszaesést jelentett a 2019-es 17,4 ezerhez képest. Mindez azért jelent problémát, mert egyre kevesebb a pályakezdő pedagógus, a 2020/2021-es tanévben alig haladta meg számuk a kétezer főt.

Az egyetemre felvételt nyertek nagyjából fele jut el a diplomáig, de közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, ráadásul azok közül is többen egy-két éven belül elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat, szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására. Totyik egyenesen úgy fogalmazott, szerinte a fiatalok "beárazták" a pedagóguspályát, a mostani bérviszonyok mellett ez a hivatás nem vonzó.

Ugyanis egy pályakezdő pedagógus alapilletménye jelenleg nettó 150-160 ezer forint körül mozog.

Amíg ez nem változik, nem számíthatunk komoly javulásra. A szakszervezetek ezért is szeretnék, hogy a kormány ne halogassa tovább a tanárok bérrendezését. 

Totyik Tamás: „Folytatni szeretnénk a sztrájkot egészen addig, amíg aláírt megállapodás nincs a bérrendezés kérdésében"

A pedagógusok alacsony bére még a kormánypárt támogatóit is felháborítja és ezen az sem változtat, hogy csak másfél hét van hátra a választásokig. Nem véletlen tehát, hogy a napok óta tartó pedagógussztrájk, olyan figyelmet kapott az orosz-ukrán háború árnyékában, amire vélhetően a kormány sem számított.

Nemrégiben Totyik Tamás lapunknak arról beszélt, hogyan lehetne a pályán tartani a pedagógusokat. Elképzelése szerint "ez csak úgy érhető el, ha a lehető leggyorsabban a diplomás átlagkereset legalább 85-90 százalékára felemelik a pedagógusok bérét, és rendezik a nevelés-oktatást segítő alkalmazottak fizetését".