Újságírók perlik a Pegasus kémszoftver gyártóját

Újságírók perlik a Pegasus kémszoftver gyártóját

Nelson Rauda Zablah újságíró kezdeményezésére többen beperlik a Pegasus kémszoftver gyártóját, mert nem látnak már más lehetőséget a jogaik érvényesítésére, írja a Guardian nyomán a 24.hu.

Nelson Rauda Zablaht és 18 kollégáját megfigyelték korábban a Pegasus nevű kémszoftverrel. El Salvadorban 2020 júniusától egészen 2021 novemberéig tartottak ezek a támadások. Összesen 35 újságírót és több civilt figyeltek meg ez idő alatt.

Ezért 14 kollégájával úgy döntöttek, az Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán beperelik az NSO Groupot.

Nelson Rauda Zablaht azt mondta, nem a pénz motiválja, hiszen ha gazdagok akarnának lenni, nem lennének független újságírók. Szerinte egyszerűen nincs több eszköz a kezükben.

Pegasus-ügy: Oszoljanak kérem, nincs itt semmi látnivaló!

És egyhamar nem is lesz, mivel 50 évre titkosították a Pegasus botrány dokumentumait. Most pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) találta teljesen rendben lévőnek, hogy a terroristák ellen kifejlesztett izraeli kémszoftverrel csaknem száz embert, köztük újságírókat, a gazdasági élet szereplőit, a Fővárosi Választási Bizottság elnökét, és talán mindenkit, aki a kormány számára kellemetlen lehet.

A Pegasus kémprogram botránya 2021 nyarán derült ki, amikor az NSO cég Pegasus nevű kémszoftvere több mint 50 ezer olyan telefonszámot figyeltetett meg, akiket célpontként választottak ki. Több mint 300 magyar célpont szerepelt az adatbázisban.

A Pegasus gyártójának lobbistáját szerződtette le a Szijjártó Péter vezette külügy

Egy olyan washingtoni lobbistát szerződtetett 2021 végén a magyar kormány, aki egészen odáig az okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémszoftvert kifejlesztő izraeli cégnek dolgozott - derítette ki a Direkt36. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) amerikai jogi stratégiai tanácsadásra szerződtette George Tuckert, akinek 2021 novembertől az év végéig havi negyedmillió dollárt, azaz közel 80 millió forintot fizetett a férfi egy cégén keresztül.