Nem jelent meg Pintér Sándor a Népjóléti bizottság meghallgatásán

Nem jelent meg Pintér Sándor a Népjóléti bizottság meghallgatásán

A belügyminiszter csak ma reggel jelezte Korózs Lajosnak a testület MSZP-s elnökének, hogy a WHO Budapesten tárgyaló küldöttségével találkozik. A Fidesz-KDNP képviselői, valamint Volner János független képviselő mindössze egy órával az ülés kezdete előtt közölték, hogy szintén nem vesznek részt a bizottsági meghallgatáson.

Az ellenzéki képviselők ugyan megjelentek, de a népjóléti bizottság határozatképtelen volt, így az egyetlen napirendi pontot sem szavazhatták meg a jelenlévők, ezért Korózs Lajos berekesztette az ülést.

Pintér Sándor már szeptemberben közölte, hogy ez az időpont megfelel neki, míg a Fidesz csak az ülés előtt közölte távolmaradását

- mondta Korózs Lajos, miután berekesztette az elmaradt testületi meghallgatást.

 

A kormánypártok reakciója

A Fidesz-frakció az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy 

a Fidesz és a KDNP akkor vesz részt az Országgyűlés népjóléti bizottságának csütörtöki ülésén, ha a baloldal előbb visszavonja oltásellenes javaslatait.

Szerintük "a baloldalt nem a tények, hanem a saját politikai céljai érdekli". Ugyanakkor arra is felszólítják őket, hogy előbb vonják vissza az "oltásellenes" javaslataikat. Érvnek szánva hozzátették, hogy

a népjóléti bizottság baloldali tagjai »egytől egyig« aláírták azokat a parlamenti javaslatokat, amelyek betiltottak volna egyes oltóanyagokat és bizonytalanságot keltettek a vakcinákkal szemben.

Az egyik ilyen javaslatot az elsők között jegyzi az a Korózs Lajos, aki a járvány első hullámában a mentőket lejárató kamuvideót készített és halálozási statisztikát hamisított, minden következmény nélkül 

- írták magyarázatképpen.

 

Lett volna miről beszélni

Ez is azt mutatja, hogy itt tudatos és egységes távolmaradásról van szó

- reagált a Fidesz és Pintér Sándor távolmaradására az Alfahírnek Lukács László György, a bizottság jobbikos delegáltja. 

Megértjük, ha más dolga van Pintér Sándornak, de ezt az időpontot ő adta a bizottságnak. Pedig lett volna miről beszélni, hiszen nagyon szeretnénk tudni, hogy népességarányosan miért Magyarországon van a legtöbb áldozata a koronavírus-járványnak, mi lett a lélegeztető gépekkel, hol tárolják ezeket és mennyibe került, másrészt pedig Pintér Sándor minisztériuma vitte végbe azt az ágazati jogviszonyváltást, aminek egyik következménye, hogy a járvány kellős közepén, 5500 dolgozó, orvosok, ápolók és egyéb személyzet hagyta ott az egészségügyet

- mondta Lukács László György.

A Jobbik képviselője szerint egyebek mellett, fontos kérdés még, hogy milyen intézkedések mentén zajlik majd az oltás, mi lesz a maszkviseléssel, a korlátozások további enyhítésével és még egy sor olyan felvetés, amelyek Pintér Sándor, és a Fidesz távolmaradása miatt most sem lettek megtárgyalva.

A kormány saját javaslata sem volt fontos

A saját közösségi oldalán Rig Lajos, a Jobbik orsszággyűlési képviselője úgy reagált, hogy több vidéken élő képviselőtársával együtt bízott benne, ha a Miniszter úr nem is vesz részt az ülésen, a fideszes képviselők biztosan bejönnek, ugyanis "a másik napirendi pont az ő javaslatuk lett volna, amelynek tárgysorozatba vételét, elnök úr tájékoztatása szerint sürgősséggel kérték."

"Naívan azt gondoltam, mivel többen közülük is vidékről érkeznek és egy fontos beadványuk tárgyalása is napirenden van, így biztosan részt vesznek az ülésen. Sajnos tévedtem"

- írta Rig Lajos.

Rig Lajos hosszasan sorolta milyen kérdéseket tett volna a belügyminiszternek.

  • Milyen szakmai szempontok szerint kerültek a kórházak a Belügyminisztérium irányítása alá?
  • Ekkora méretű szakemberhiány mellett biztosan jó ötlet volt-e az, hogy a járvány közepén alakították át az egészségügyet az új szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel? Mivel ezzel újabb 5500 dolgozó hagyta el a pályát, így a szakemberhiányt az átvezénylések sem oldják meg.
  • Milyen szakmai szempontok alapján kerültek kijelölésre az új beteg-utak Veszprém megyében?
  • Felmérték-e azt a kockázatot, hogy mostantól egyes betegeket akár 50-60 km-re kell elszállítani a mentőknek? (pl. egy Ajkán autóbalestetet szenvedőt Veszprémbe…)
  • Miért és mennyi időre szüntették meg a trauma és sebészeti fekvőbeteg ellátást Ajkán?
  • A tapolcai belgyógyászat bezárása átmeneti, vagy végleges?

Miért és kinek jó ez a hozzáállás?! 🤔 A mai Népjóléti bizottság ülésén került volna sor Pintér Sándor belügyminiszter...

Közzétette: Rig Lajos – 2021. április 22., csütörtök