A Fidesz nem tud mit kezdeni a plakáttörvény bukásával

Keresik a megoldást vagy nem foglalkoznak vele?

A plakáttörvény elfogadása után megjelentek a Jobbik üzenetét közvetítő reklámhordozók, de logó nélkül. A szabályozást így könnyen kijátszották, mert a hirdetéseket hivatalosan nem politikai párt jegyzi.

A Miniszterelnökség ezután utasította a kormányhivatalokat, hogy mérjék fel és rögzítsék adatbázisba a reklámhordozókat, erre külön munkacsoportokat is fel kellett állítani, ezek a plakátkommandók. Más tervről azóta sem hallani, a hivatalos Jobbik-plakátok ugyan eltűntek az utcákról, de a párt üzenete így is maradhatott. Ezek a kihelyezések jellemzően ugyanazokon a helyeken vannak, ahol a Jobbik hirdetései voltak – írja a HVG. Simicska Lajos cége, a Mahir azt kommunikálta ezekről, hogy „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetek”.

Maradhatnak a plakátok?

Az ATV honlapja már két hónapja is arról írt, hogy Orbán Viktor dühös a törvény kijátszása miatt és vizsgálják is, hogy hogyan lehetne bezárni a kiskapukat, azóta viszont nincsenek hírek erről a szándékról. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője július végén azt mondta, hogy a szeptemberi frakcióülésen foglalkoznak majd az üggyel, tehát pont ezen a héten.

Kósa Lajos ezzel szemben augusztusban kijelentette, hogy nem érdekli őket a törvény kijátszása, így nem is módosítanak. A (volt) frakcióvezető múlt héten ugyanezt mondta a HVG-nek, azzal kiegészítve, hogy a Fidesz készíttetett egy közvélemény-kutatást a tulajdonos nélküli plakátokról, amiből az derült ki, hogy az emberek mindössze egyharmada észlelte a béruniós hirdetéseket. Azt is hozzátette, hogy mivel egyértelműen azonosítható politikai hirdetésekről van szó, így a plakáttörvény alá tartoznak ezek is.

Hivatalosan viszont magánszemély helyezte ki ezeket, tehát egyelőre nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Jogsértő plakátok

A lap megkérdezte mind a 19 megyei kormányhivatalt, hogy távolítottak-e el plakátokat az utasítás óta. A Miniszterelnökség válasza szerint országosan 105 jogsértő módon elhelyezett hirdetés eltávolítását rendelték el, de bírságot nem szabtak ki egyik esetben sem.

Simicska Lajos cégei arra nem akarták válaszolni, hogy a 105-ből mennyi tartozott hozzájuk. Más források szerint nagyjából tucatnyi volt a Mahir vagy a Publimont reklámhordozója, de ezek nem az új üzeneteket tartalmazták, hanem korábbiakat.

A HVG úgy tudja, hogy ezektől a cégektől a kormányhivatalok több megyében is kértek adatokat a rejtélyes megrendelőről, korábban meg is nevezték az illetőt, de emlékeztették rá a hivatalokat, hogy magánhirdetőkre nem vonatkozik a törvény.