Az ellenzéki pártok 119 feljelentéséből egy sem jutott el a vádemelésig

Az ellenzéki pártok 119 feljelentéséből egy sem jutott el a vádemelésig

A legfőbb ügyész sokszor ismételt mondatává vált a hozzá érkező kérdések kapcsán, hogy a „képviselő (..) kérdését feljelentésként értékeltem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz/ Országos Rendőr-főkapitánysághoz /Nemzeti Adó- és vámhivatalhoz továbbítottam". A Népszava összesítéséből az is kiderül, hogy az elmúlt hat évben az ellenzéki pártok mintegy 120 feljelentést tettek, melyből egészen pontosan nulla jutott el vádemelési javaslatig.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a lapnak elmondta, hogy 2014 óta 60 ügyben tett feljelentést, ezekből 20-ban indult nyomozás, ám egyetlen eset sem jutott el a vádemelésig. Szerinte a rendőrség egyértelmű esetekben is részrehajló volt.

Szél Bernadett február és szeptember között négy feljelentést tett, közöttük a Mátrai erőmű állami eladása és a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai gigahitellel támogatott, soha meg nem térülő beruházása miatt. Mindkét esetben hűtlen kezelést gyanított, a nyomozóhatóságok pedig példás gyorsasággal – a vasúti projekt esetében egy hónap alatt – megállapították, hogy szó sincs itt bűncselekményről.

A pártok esetében sem jobb az arány, például a a Párbeszéd idei hét feljelentéséből mindegyik elhasalt. Az LMP nyolc idei ügyről nyilatkozott, ezekből kettő esetében indult eljárás. A DK az elmúlt két évben 86 esetben fordult kérdéssel Polt Péterhez, amiből 21 esetben értékelte feljelentésként érdeklődésüket. Az MSZP hat év leforgása alatt 11 feljelentést tett, ezek közül ötben elutasították vagy el sem indították a nyomozást. A Jobbik 2020-ban négy feljelentéssel élt, ebből kettő esetében nyomozást rendeltek el, amiket leállítottak, a másik kettő esetében egyelőre az sem egyértelmű, hogy a rendőrség hajlandó-e lépéseket tenni.

Vagyis a lapnak elküldött válaszokból szépen kirajzolódik, hogy az ellenzéki pártok és politikusaik hat év alatt 119 feljelentést tettek, melyből 30 esetben nyomozást indítottak, 10 esetében ez még tart, míg vádemelési javaslatig egyik sem jutott el.