A Jobbik szerint a Rákosi-rendszer kinevezési gyakorlatát idézi a Kúria új elnökének megválasztása

A Jobbik szerint a Rákosi-rendszer kinevezési gyakorlatát idézi a Kúria új elnökének megválasztása

A mai napon az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz a bíróságok bedarálásának egy újabb szintjével építi le a magyar polgári demokráciát

- mondta Brenner Koloman a Jobbik képviselője a Kúria új elnökének megszavazása után tartott sajtótájékoztatón. Az országgyűlés alelnöke jelezte, a Jobbik nemmel szavazott a titkos szavazáson, ahol Varga Zsolt Andrást a parlament kormánypárti többsége 9 évre választotta meg a legfőbb bírói fórum elnökévé. 

Megszavazta a parlament, Varga Zsolt András lett a Kúria új elnöke

Titkos szavazás keretében, kétharmados támogatottsággal, 135 szavazattal megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökévé. Vargát Áder János államfő javasolta a pozícióra. A szavazás előtt az ellenzéki pártok kivonultak az ülésteremből. Varga Zsolt András 2021. január 1-jétől irányítja majd a testületet, addig a jelenlegi elnök, Darák Péter lesz hivatalban.

Brenner Koloman felidézte, hogy a bírók kényszernyugdíjazásával kezdte meg azt a megfélemlítő hadjáratát a fideszes egypárti túlhatalom, amikor egyértelművé tette a bírák számára, hogy mi az irány. Ezután indított frontális támadást a közigazgatási bíróságok behozatalával a rendszerbe, ugyanakkor ebben az uniós és nemzetközi ellenállás miatt akkor még meghátráltak a fideszesek. Most viszont szerinte egy aljasabb és lassabb utat választott a magyar kormánypárt a hazai bíróságok függetlenségének megszüntetésére. 

Lássuk be, az a Varga Zsolt András, aki semmi fajta bírósági ítélkezési gyakorlattal nem rendelkezik, aki az Országos Bírói Tanács meghallgatása után 13 nem és egy igen szavazattal a szakma részéről bizonyítottan alkalmatlan erre a magas közjogi méltóságra és bírói felügyeletre, el fogja tolni a magyar bírói rendszert egy olyan angolszász típusú precedensjog felé, amely teljességgel idegen a magyar és a kontinentális jogrendszerre. Ez a rendszer a Kúria elnökeként az alsóbbrendű bizottság felé iránymutatást fog adni, a most kinevezett főbíró elvtárs

- jelentette ki Brenner Koloman.

A Jobbik képviselője szerint, legutóbb Rákosi Mátyás kommunista diktatúrája alatt volt ilyen kinevezési gyakorlat. Felidézte, hogy még a Kádár-rendszer idején se volt ez tapasztalható, azzal kiegészítve, hogy az 1956-os vérbírók közül is kerültek kinevezésre ezek az elvtársak.

És mi történik most? Úgy, ahogy 1954-ben Domokos elvtársat az akkori legfőbb ügyészségről nevezték ki a Kúria élére. Kísértetiesen hasonló most is a helyzet, hiszen Varga Zsolt András korábban a fideszes Polt Péter legfőbb ügyész jobb keze volt

- idézte fel az egykori és mai kinevezést Brenner Koloman aki közölte, a néppárti Jobbik a szavazó lapra mementóként azt írta, hogy Rákosi 1954, Orbán 2020. Azzal zárta tájékoztatóját, szégyen gyalázat, hogy a polgári demokráciánk lebontásához a fideszes kétharmad ismét asszisztált.