Mészáros-interjú: találja ki, hányszor kerül szóba a Maldív-szigetek, a Mátrai Erőmű, a felcsúti tao-pénzek, Simicska Lajos és a Mediaworks!

Mészáros-interjú: találja ki, hányszor kerül szóba a Maldív-szigetek, a Mátrai Erőmű, a felcsúti tao-pénzek, Simicska Lajos és a Mediaworks!

"Az Index elsőként kapott lehetőséget, hogy kérdezze azt a vállalkozót, aki az elmúlt öt évben meghússzorozta vagyonát. Magyarország leggazdagabb embere állta a sarat, nemcsak vagyonáról, vállalkozásairól beszélt, hanem családjáról is" - így vezette fel a portál, hogy interjút készíthetett Mészáros Lőrinccel, Orbán Viktor néhány év alatt dollármilliárdossá váló gyerekkori barátjával. 

De vajon mekkora nyomás alatt volt Mészáros Lőrinc az Index-interjú alatt?

Elevenítsünk fel néhány kínos pillanatot!

Maldív-szigetek

Az Átlátszó már 2019 februárjában lefotózta, amint Mészáros Lőrinc, illetve akkori felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix, a lányaik, Ágnes és Beatrix, továbbá Ágnes férje, Homlok Zsolt mosolyogva szálltak le arról az OE-LEM lajstromjellel ellátott Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgépről, amely haza hozta őket a távoli és egzotikus Maldív-szigetekről. Azóta a NER luxusgépe többször is fordult Mészáros Lőrinccel (és aktuális szerelmével), így valószínűleg a dubaji lánykérésről is ezzel érkezett haza, Várkonyi Andreával az oldalán.

Dokumentumok, videó: Mészáros Lőrincéket hozhatta haza Dubajból a luxus magángép

Minden jel arra mutat, Mészáros Lőrinc, újdonsült felesége, Várkonyi Andrea, fia, az ifjabb Lőrinc, illetve egy ugyancsak Andrea nevű hölgy a nem hivatalos kormányzati luxusgép, az OE-LEM lajstromjelű Bombardier fedélzetén utazott Dubajba március 12-én. A visszaúton, március 16-án azonban már csak a felcsúti gázszererlő-milliárdos és a korábbi műsorvezető jött.

Találat az interjúban: nulla.

Mátrai Erőmű

Ez az egyik legmenőbb húzása Mészáros Lőrincnek. Az erőmű többségi részvénycsomagjáért 9 milliárd forintot fizethetett, majd 75,14 milliárd forintért visszavásárolta tőle az állam 2020-ban. Eközben az erőmű 11 milliárd forint osztalékot is kifizetett a tulajdonosoknak. Nemcsak az adás-vétel miatt voltak gálánsak a magyar adófizetők Mészáros Lőrincce, de mivel megszabadult a korszerűtlen üzemtől, a további költségeket sem ő állja. Az ügyben több feljelentés is született, de azok fent akadtak Polt Péter legfőbb ügyészen.

Erőműszennyezés: az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását

A Gyöngyösi Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés ügyében indult nyomozást lezáró rendőrségi határozatot - írja az Átlátszó. A hatóság szerint a rendőrségi nyomozás során nem tettek meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, így az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor.

Találat az interjúban: nulla.

Felcsúti tao-pénzek

Szomorú, de mészáros Lőrinc nem beszélt falujáról, az által egykor vezetett Felcsútról sem. Pedig lenne mire szerénynek lennie! Az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványra (FUNA) tavaly összesen 7,5 milliárd forintot költöttek. Ennyi támogatást még soha nem kaptak az adófizetők pénzéből. Ez azt jelenti, hogy naponta 21 millió forinttal gazdagodhattak a közös pénzből. Itt is volt egy nyomozás, ugyanis 2020 márciusában a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyta, hogy a FUNA további 3,28 milliárd forint tao-támogatást használhasson fel a megelőző három évben – 2017, 2018, 2019 – benyújtott tao-programjára, nullára csökkentve azok fennmaradó önrészét. Azonban néhány nappal ezelőtt a NAV így döntött:

Nem nyomoznak a felcsúti tao-támogatások ügyében

A 444.hu írta meg, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) levélben értesítette Vadai Ágnest, hogy bűncselekmény gyanújának hiányában nem vizsgálják a felcsúti tao-milliárok sorsát. A DK országgyűlési képviselője a 444.hu március 10-én „A felcsúti fociparadicsom nem szabályos körülmények között jutott hozzá egyetlen munkanap alatt hárommilliárd forint tao-támogatáshoz" című cikke nyomán intézett írásbeli kérdést Polt Péterhez.

Találat az interjúban: nulla.

Simicska Lajos

"Mészáros Lőrinc egy tehetségtelen senki"

- nyilatkozta még 2017-ben Simicska Lajos a felcsúti ellenoligarcháról. Azóta tudjuk, Simicska Lajos nem dobott le atombombát, viszont a teljes, 52 cégből álló birodalma vissza/átkerült a Fideszhez - és/vagy Mészáros Lőrinchez. Nem volt válogatás, Mészáros Lőrinc mindent vitt, földeket, reklámcéget, sajtót - mindent.

Mészáros Lőrinc Simicska Lajos piszkos tizenkettes üzletét is felvásárolta

Ez már azért szimbolikus. A Direkt 36 szúrta ki, hogy a Mezort Zrt. október 25-én Vörös József ügyvéd birtokába került, aki egyébként még egyszerű földmutyikon földárveréseken is személyesen képviselte Mészáros Lőrincet, de több szálon köthető Mészáros Lőrinc felcsúti barátjához, Orbán Viktorhoz is. A Mezort Általános Befektetési Zrt.

Találat az interjúban: nulla.

Mediaworks

Mészáros Lőrinc bekebelezett egy médiabirodalmat (7,3 milliárd forintot fizetett érte) Nemzeti Sporttal, megyei lapokkal, Magyar Nemzettel, bulvárral, majd az egészet elajándékozta a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), a nagyobb jó kedvéért. Persze, tudjuk jól, milyen fontos a NER fenttartásában a kézivezérelt sajtó, mindenesetre meghallgattuk volna erről is Mészáros Lőrincet, de sajnos a Mediaworksről sem esett egyetlen szó sem. 

Egyetlen képben arról, hogyan zsebelte be a Fidesz a magyar sajtót

Abban nincs semmi újdonság, hogy a Fidesz a magyar sajtó jelentős részét zsebre vágta az elmúlt években, majd ezeket állami vállalatok és minisztériumi hirdetések irányított kiosztásával tartja lélegeztetőgépen abból a célból, hogy jelentős erőfölényt szerezzen magának az ellenzékkel szemben. Abban sincs semmi különös, hogy ezeknek a sajtótermékeknek fentről küldik a politikai termékeket, iránymutatásokat, követelményeket.

Találat az interjúban: nulla.

A címben szereplő kérdésre a helyes válasz tehát: nulla.