Pusztító tűz ütött ki Koppenhága egyik legrégebbi, 400 éves épületében

Pusztító tűz ütött ki Koppenhága egyik legrégebbi, 400 éves épületében

A dán fővárosban fekvő történelmi épületből sűrű füst gomolygott, óriási lángok csaptak fel és a tornya beomlott, miközben felújítás alatt állt.

Kigyulladt a Tőzsdepalota, a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, a hatóságok a környező utcákat lezárták - közölte a dán rendőrség kedden az X közösségi oldalon.

A jelenleg a dán kereskedelmi kamara székházának funkcióját ellátó koppenhágai épületből reggel sűrű füst áradt és hatalmas lángok csaptak föl, tornya pedig beomlott.

A koppenhágai rendőrség szerint a területet még jó ideig lezárva tartják.

A tűz keletkezésének oka egyelőre tisztázatlan, továbbá sérülés az első jelentések szerint nem történt.

"Borzalmas képek ezek a tőzsdéről. Olyan szomorú. Egy ikonikus épület, amely mindnyájunknak sokat jelent. Ez a mi Notre-Dame-pillanatunk"

- írta a dán védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen az X-en, a párizsi Notre-Dame- székesegyház 2019-es részleges leégésére utalva.

A helyszínen készült videók tanúsága szerint a helyiek megpróbálták kimenekíteni a felbecsülhetetlen értékű műkincseket, festményeket az épületből.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé. A tűzoltók munkáját viszont megnehezítették az állványok, illetve az, hogy az épület rézteteje tartja a hőt - közölte a koppenhágai tűzvédelmi hatóság.

(Címlapkép és fotó: Lángol a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalota épülete Koppenhágában 2024. április 16-án. MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)