Putyin belátható időn belül Észak-Koreába látogathat

Putyin belátható időn belül Észak-Koreába látogathat

Oroszország minden területen partneri kapcsolatokat kíván kialakítani a Kim Dzsongun vezette országgal.

Belátható időn belül sor kerülhet Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatására, a feltételeket diplomáciai csatornákon egyeztetik - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

Az MTI beszámolója szerint a téma azzal kapcsolatban merült fel, hogy hétfőn Moszkvába érkezett Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak a meghívására. A két tárcavezető várhatóan kedden ül majd tárgyalóasztalhoz.

"Vlagyimir Putyinnak érvényes meghívása van hivatalos phenjani látogatásra. Reméljük, hogy ez megvalósul, s az orosz elnök belátható időn belül sort kerít a látogatásra. Annak időpontját diplomáciai csatornákon keresztül tovább egyeztetjük"

- fogalmazott Peszkov.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Putyin fogadja-e az észak-koreai külügyminisztert, az orosz elnöki szóvivő kijelentette: "egy olyan találkozó lehetőségét, amelyen tájékoztatják az elnököt a két miniszter megbeszéléseinek eredményéről, nem zárjuk ki. Tájékoztatni fogjuk önöket".

Peszkov hangsúlyozta, hogy

Oroszország minden területen partneri kapcsolatokat kíván kialakítani a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal.

Emlékeztetett rá, hogy erről a két ország vezetői tavaly szeptemberben a Vosztocsnij űrközpontban tartott találkozójukon állapodtak meg. Kim Dzsongun, a KNDK vezetője akkor észak-koreai látogatásra hívta Vlagyimir Putyint.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállását nézi meg 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)