Putyin: nem az orosz kormány áll a Demokrata Párt szerverének feltörése mögött

Az orosz elnök szerin nem szabad a nyilvánosság figyelmét elterelni a probléma lényegéről.

Egyes feltételezések szerint Oroszország áll amögött, hogy a Wikileaks kiszivárogtató portál július közepén a Demokrata Párt szerveréből ellopott több ezer levelet hozott nyilvánosságra. A dokumentumok tanúsága szerint a párt akadályozta Bernie Sanders elnökjelölt-aspiráns kampányát, hogy Hillary Clinton lehessen a demokraták elnökjelöltje.

Vlagyimir Putyin a Bloombergnek nyilatkozva kijelentette: nem tudja, ki áll a hackertámadás mögött, de "a lényeg az, hogy (a levelek) tartalmát nyilvánosságra hozták".

"Számít az egyáltalán, hogy ki törte fel az adatokat?"

- tette fel a kérdést az orosz államfő. Úgy fogalmazott: nem szabad a nyilvánosság figyelmét elterelni a probléma lényegéről az elkövetők utáni kutatással kapcsolatos "apróságokkal".

Emellett ismételten hangsúlyozta, hogy "állami szinten Oroszország sohasem csinál ilyet".

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt korábban kijelentette, hogy az orosz hírszerzés hajtotta végre a pártja elleni kibertámadást. Egyes amerikai tisztviselők szerint Moszkva befolyásolni akarja az amerikai elnökválasztást.

Az orosz elnök elutasította ezeket az állításokat a Bloombergnek adott interjúban. Vlagyimir Putyin a Japánnal fennálló területi vitáról is beszélt az amerikai hírügynökségnek. Az orosz fennhatóságú Kuril-szigetcsoportnak a japán Hokkaido közelében fekvő négy szigetét (Iturup, Kunasir, Sikotan, Habomai) Japán Északi Területek néven saját területének tartja. A szigetek a II. világháború nyomán kerültek a Szovjetunió, illetve ennek jogutóda, Oroszország birtokába, Japán azonban nem fogadja el ezt, és emiatt a két ország között nem született békeszerződés.

Putyin leszögezte: Oroszország hajlik a kompromisszumkötésre Japánnal, viszont nem hajlandó az érintett szigeteket "eladni" vagy "elcserélni". "Egy olyan megoldásról lehet szó, amellyel egyik fél sem érezné magát legyőzöttnek vagy vesztesnek" - mondta.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken találkozik Putyinnal, hogy egyebek mellett a gazdasági együttműködés elmélyítéséről tárgyaljanak az energetika és technológiai ágazat területén. Mielőtt elutazott volna Vlagyivosztokba, a japán kormányfő újságírókhoz szólva reményét fejezte ki, hogy őszinte megbeszélést folytathat az orosz elnökkel annak érdekében, hogy előrelépést érjenek el a békeszerződés és az említett területek kérdésében.