Putyinnal a fedélzetén szállt fel egy szuperszonikus nehézbombázó gép

Putyinnal a fedélzetén szállt fel egy szuperszonikus nehézbombázó gép

Az orosz elnök útja körülbelül 40 percig tartott, a többi részletet viszont katonai titoknak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fedélzetén tett meg egy negyvenperces utat csütörtökön Oroszországban egy modern fejlesztésű Tu-160M orosz szuperszonikus hadászati nehézbombázó - adta hírül az MTI.

A nukleáris rakétákkal is felszerelhető bombázó a kazanyi Tupoljev repülőgépgyár repülőteréről szállt fel. Az orosz állami televízióban bemutatott felvételeken látható volt, amint a hatalmas gép a levegőbe emelkedik.

A változtatható szárnygeometriájú, Fehér Hattyúként emlegetett szovjet Tu-160-as (a NATO-kód szerinti nevén Blackjack) repülőgépek modernizált, Tu-160M formájában történő újjáépítésének programjáról 2015-ben döntött az orosz államfő. A Tu-160-as szuperszonikus stratégiai bombázó-rakétahordozó az orosz légi- és űrerő nagy hatótávolságú repülőgépflottájának alapját képezi.

A gépet nagy távolságra lévő nukleáris és hagyományos célpontok megsemmisítésre tervezték.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a repülőgép útvonala katonai titoknak minősül, de annyit elárult, hogy

Putyin egy nagyjából negyven percig tartó repülésen vesz részt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban 2005-ben már repült egy Tu-160-as bombázó egy régebbi modelljén egy hadgyakorlat keretében.

Egy 2018-ban kötött szerződés értelmében a modernizált Tu-160M rakétahordozóból tíz darabot rendeltek az orosz légierő számára 2027-es határidővel.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j3), Szergej Sojgu védelmi miniszter (j2) és Rusztam Minnyihanov, az oroszországi Tatár Köztársaság elnöke (j) egy Tu-160M stratégiai bombázó előtt a Tupoljev hadiipari vállalathoz tartozó Szergej Gorbunov Kazanyi Repülőgépgyárban, a tatárföldi fővárosban, Kazanyban 2024. február 21-én. (MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Krisztina Kormilicina)