A vasutasok még karácsony előtt szólnak: nem tetszik nekik a kormánytól kapott ajándék

Addig vegye vissza ezt a cinikus ajándékot a hatalom, amíg nem késő.

Jobb bérekre, kevesebb túlórára és rugalmas nyugdíjrendszerre cserélnék be a vasutasok a kormánytól kapott karácsonyi ajándékot, a békés családi ünnepre időzített rabszolgatörvényt – írta közleményében a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). A magyar vasutasok ugyanis nem akarnak és nem is tudnak már többet dolgozni, a szakszervezet pedig nem hagyja, hogy még több bőrt lenyúzzanak a már most is végtelenül leterhelt, az ünnepek idején is szolgálatot teljesítő emberekről.

A Meleg János szakszervezeti elnök által jegyzett közlemény szerint a vasutasok most, még karácsony előtt szólnak: nem tetszik nekik a kormánytól kapott karácsonyi ajándék, ezért legkésőbb az ünnepek után becserélnék valami másra, például, megfelelő bérekre, kevesebb túlórára, létszámnövelésre, méltó munkakörülményekre, munkájuk elismerésére és az évekkel ezelőtt eltörölt korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyett ígért, de a mai napig nem teljesített rugalmas rendszer bevezetésére, valamint a menetkedvezmény végleges rendezésére.

A Vasutasok Szakszervezete hangsúlyozza:

"végtelenül nagy cinizmusra és a munkásemberek semmibe vételére vall, ahogy a kormány az ünnepre időzítve és tagjai álszent mosolyával kísérve átnyújtotta a magyar embereknek a karácsonyi adományát, a munka törvénykönyvébe szépen becsomagolt korbácsot, amellyel a munkáltatók a végtelenségig hajszolhatják majd a dolgozóikat".

Az elismerik, hogy az elmúlt két évben megkezdődött az ágazatban a bérfelzárkóztatás, ám a VSZ korántsem elégedett az eddigiekkel, hiszen a hosszú évek alatt felhalmozott lemaradást nem tudta a tulajdonos és a munkáltató behozni. A szakszervezet ezért visszautasítja – nem először – a munkáltató által elrendelhető 400 óra „önkéntes” túlmunkát és annak az elszámolására hagyott hároméves keret lehetőségét tartalmazó változtatást. A VSZ sok szakszervezethez hasonlóan tiltakozik a módszer ellen, ahogyan a kormány törvényesíti a modernkori rabszolgaságot.

Addig is, ahogy az karácsony után szokás: a szakszervezet visszaküldené vagy jobbra cserélné a kormánytól kapott ajándékot, mert az senkinek nem tetszik, s a méret sem megfelelő. Meleg János megjegyzi:

addig vegye vissza ezt a cinikus ajándékot a hatalom, amíg nem késő.