Rákay Philip közel másfél milliárdot kaszált egyik cégével

Rákay Philip közel másfél milliárdot kaszált egyik cégével

Nagyon megéri fideszes producernek lenni. Rákay Philip/Kálmán rácalmási cégének tavalyi nyeresége meghaladta az 1,4 milliárd forintot. Ezt egyből ki is fizették neki.

1 milliárd 433 millió forint profitot termelt tavaly a Rákay Philip érdekeltségébe tartozó Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. – írja a 24.hu a társaság friss pénzügyi beszámolója alapján.

Ez a cég két évvel ezelőtt vásárolt meg Rácalmáson egy 42 hektáros, később 917 millió forintra értékelt ipari területet.

Majd láss csodát, később pont ennek a nagyobb részét vásárolta fel a szomszédos területen működő Hankook.

Ami pedig nem került rögtön az abroncsgyártóhoz, arra elővásárlási jogot szerzett.

A lap szerint a cég 1,4 milliárdos nyeresége gyaníthatóan ebből az üzletből származik. A nyereséget egyébként az utolsó forintig ki is fizették a tulajdonosoknak, vagyis a kormányjobbágy Rákaynak és a kizárólagos tulajdonában álló tanácsadó cégnek.

A tanácsadó cégről a Telex nemrég azt írta, hogy tavaly nem teljesített túl jól, ugyanis az értékesítés nettó árbevétele 277 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 625 millióval, egyéb bevételből pedig 165 millió forint érkezett. Mindez a profiton is meglátszik, Rákay 99 milliós adózott eredményt könyvelhetett el az előző év 1,3 milliárdja után - írja a HVG.

(Fotó: Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm díszbemutatója előtt Budapesten, a Cinema City Arénában 2024. március 13-án - MTI/Máthé Zoltán)