Dudás újranyitná a recski ércbányát, hogy ne külföldi gyerekmunkával kitermelt ércet importáljunk

Dudás újranyitná a recski ércbányát, hogy ne külföldi gyerekmunkával kitermelt ércet importáljunk

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán írt arról, hogy a jelenlegi háborús helyzet is rávilágított arra, hogy Magyarország energia- és nyersanyag szükséglet szempontjából más országoktól függ, ami szerinte veszélyes, éppen ezért úgy látja, 

több ok miatt is érdemes volna újranyitni a recski ércbányát, mivel a lehetséges előnyök mind a térség, mind az ország számára óriásiak.

Az Egységben Magyarországért Heves 2-ben induló képviselő-jelöltje posztjában felidézte, a recski ércbánya a 19. század derekától több, mint száz éven át működve látta el nyersanyaggal hazánkat és adott munkát a térségbeli embereknek. A 20. század végén a nyersanyagárak mélyponton voltak és emiatt a bánya bezárt. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

az utóbbi évtizedekben a réz és egy sor, Recsken szintén megtalálható fém ára jelentős növekedésnek indult, emiatt több ízben felmerült már az újranyitás gondolata - de az újranyitás mindig elmaradt.

A térségben élőként arról számolt be, hogy a helyi idősebb emberek még emlékeznek az ércbányára, de a fiatalabbakat is érdekli a lehetőség.

A magyar néppárt politikusa szerint

első lépésként meg kellene vizsgálni, hogy az álltam által 2018-ban kiírt pályázat miért nem volt sikeres, illetve hogy mit kellene máshogy csinálni, hogy sikeres lehessen.

Emellett szükséges lenne frissíteni a pénzügyi és környezeti hatástanulmányokat is, és amennyiben azok eredménye megfelelő, akkor mindenképp érdemes megfontolni az ércbánya újranyitását, mivel a lehetséges előnyök óriásiak, mind a térség, mind az ország számára.

Dudás Róbert a gazdasági oldalról szólva kifejtette,

a régiónak már önmagában a bánya is gazdasági fejlődést hozna, ráadásul a bányászathoz számos iparág és szolgáltatási ág is kapcsolódhat.

A fenntarthatósági és környezeti szempontokról szólva arról írt, egyre nagyobb teret nyer a nap-és a szélenergia, egyre több az elektromos autó. Mindezek viszont komoly nyersanyagigényt generálnak, például egyre több réz kell.

A jelenlegi technikákhoz képest sokszorosa az új technikáknak a rézigénye

- hívta fel a figyelmet.

A Jobbik elnöke úgy látja, ellátásbiztonsági szempontból sem lenne utolsó, ha ismét üzemelne a bánya. "Hazánk és az Európai Unió is nagymértékben importra szorul nyersanyagok tekintetében. Ez korábban is jelentős kockázat volt és ha nem törekszünk a hazai/európai kitermelés fokozására, akkor tovább növekszik a függőség" - írja.

"Mindezt pedig mások kihasználhatják, ahogyan korábban az arabok az olajat, mostanában pedig az oroszok a gázt használják politikai eszközként"

- emelte ki a bejegyzésében.

Dudás végül a társadalmi felelősségvállalás kapcsán közös felelősségnek nevezte azt, hogy 

"ahelyett, hogy olyan országokból importálunk nyersanyagokat, ahol borzasztó munkakörülmények mellett, akár gyerekmunkával hozzák felszínre az ércet, inkább mi magunk állítsunk elő, amit lehet."

A fenti nyomós okok és szempontok miatt kezdeményezi, hogy a következő kormány vizsgálja meg az újranyitás lehetőségét.