Átszakadt a gát: elegük lett a rendőröknek is

A rendőri szakszervezet szolidaritást vállal a rabszolgatörvény ellen tiltakozókkal. 

Nagy változások indultak meg a rendőrségnél: az utóbbi napokban egyre több rendőr küldi el a Zsaruellátó nevű Facebook oldalnak a fizetésükről érkező banki sms-t. Ezekből kiderült, hogy szó sincs a Belügyminisztérium által emlegetett 50 százalékos béremelkedésről. Sőt, szépen kiderült, hogy az állomány nagyobb része 200 ezer forintot sem visz haza, vagy ha igen, akkor azt elképesztő mennyiségű túlórával. 

"Még jó, hogy volt 50% béremelés, enélkül lenne igazán csak baj" - berágtak a zsaruk az államtitkárra, aki szerint már jól keresnek

Kontrát Károly január másodikán egy MTI-nek adott nyilatkozattal indította az újévet. A Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy idén átalgosan újabb 5 százalékkal nő a rendőrök jövedelme. Hozzátette, hogy így 2015 óta már 50 százalékkal emelkedett a bérük. A rendőrök közül sokan felháborodtak a politikus öntömjénező szavain, és Zsaruellátó nevű Facebook oldalon hozták nyilvánosságra fizetésüket.

A változást mutatja, hogy a Független Rendőri Szakszervezet csütörtökön bejelentette: támogatják az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) négypontos követelését.

Emellett éles kritikával illetik az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit. Mint írják: 

"A tömegesen elrendelt túlórákkal a rendőröket is végtelenségig kizsigerelik. A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, amibe a rendkívüli helyzetekből eredő túlszolgálat nem számít bele. 2011. óta a rendőrség állománya több mint 40 millió túlórát teljesített. Ez gyakorlatilag végtelenített túlóráztatás jelent, amit egyrészt az évek óta fennálló migrációs válsághelyzet, másrészt a rendőrség alacsony létszáma tesz szükségessé."

Emlékeztetnek: a 100 ezer lakosra jutó rendőrök száma az EU országok között hazánkban a legkisebb. Magyarországon 100 ezer főre csak 90 rendőr jut, miközben az Európai Unió átlaga 318. A rendőrök helyzetét tovább rontja a szolgálatszervezés számíthatatlansága, ami még a túlórák után fennmaradó kevés szabadidő felhasználásának tervezhetőségét is gyakran lehetetlenné teszi. 

"Mindezek a körülmények teljesen szétzilálják rendőreink magán és családi életét."

A szakszevezet szerint a korábban jól működő belügyi érdekegyeztetési rendszert kiüresítették, a rendvédelmi szakszervezeteket a civil szférában működő társainkhoz képest hátrányos megkülönböztetésben részesítik.

Mint írják: a tisztességes munkáért tisztességes bérek bevezetésére, a béregyenlőtlenségek mérséklésére, a közszféra bérhelyzetének rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére vonatkozó sztrájkbizottsági követeléseket az FRSZ támogatja.

11 éve nem emelték az illetményalapot

"A rendvédelmi illetményalapot 11 éve nem emelték, a hivatásos állomány illetményemelése pedig a sikerpropagandával szemben a valóságban úgy valósult meg, hogy abból minden évben több ezer rendőr, idén már az állomány több mint 40%-a kimaradt"

- írják. Hozzátették: a közalkalmazotti állomány 2008. óta nem részesült illetményemelésben, a számukra 2016-ban bevezetett 10 %-os rendvédelmi ágazati pótlék nem kompenzálta a folyamatosan emelkedő megélhetési költségeket. Jövedelmi helyzetük érdemi javulását az idén hatályba lépő RIASZ törvénytől sem remélhetik, mivel az annak kapcsán két évre ígért, átlagosan 30 %-os illetményemelésből a decemberben megkötött minimálbér megállapodás 16 %-ot már le is fedett. 

"A rendőrség közalkalmazotti állományának jelentős részét ugyanis jelenleg minimálbéresként, vagy a szakmunkások garantált bérminimumával azonos díjazásért foglalkoztatják. A munkavállalói állományba tartozók, köztük a sokszor hivatásos rendőri munkára vezényelt fegyveres biztonsági őrök pedig még ennyi béremelésre sem számíthatnak idén."

Emlékeztetnek: az 1937-ben létrehozott szolgálati nyugdíjrendszert a kormányzat 2012-ben megszűntette, a korábban nyugdíjba vonultak juttatását visszaminősítette szolgálati járandóságnak, és adófizetési kötelezettség alá vonta. Ezzel Európában egyedüliként a magyar rendőröket nem illeti meg semmiféle nyugdíj kedvezmény az alapvető jogaik korlátozása mellett, sokszor életük és testi épségük veszélyeztetésével szolgálatban töltött évek után!

"A jogfosztáskor ígért életpályamodellből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. Az illetményemelésből tízezrek maradtak ki, a rendőrök lakhatási és otthonteremtési támogatási rendszerét nem újították meg, a megtakarítási célú biztosítási rendszert nem vezették be. A szakszervezet szerint ez az egyik alapvető oka a rendőrök tömeges leszerelésének. A rendőrség képtelen megtartani a jól kiképzett és drágán felszerelt hivatásos állományú munkatársait. Gyakorlatilag évek óta egy feneketlen zsákba öntik az adófizetők pénzét."

"Ezres nagyságrendben távoznak a civil életbe a rendőrök"

"Tömegesen toborozzák és képezik ki a fiatalokat, míg a másik oldalon rövid szolgálat után, évente ezres nagyságrendben szerelnek le és távoznak a civil életbe az alulfizetett, túlterhelt, és perspektíva nélküli rendőrök. A szolgálati járandóságban részesülőket a jogszabályok következetesen hátrányba hozzák, a családi adókedvezményüket csak a jogosultsági év letelte után érvényesíthetik, munkavállalási lehetőségeiket jövedelmi korláttal szűkítik."

- olvasható a közleményben.