Háromezernél több rendőr hiányzik az állományból, nem igazán veszik vissza azokat, akik már leszereltek

Háromezernél több rendőr hiányzik az állományból, nem igazán veszik vissza azokat, akik már leszereltek

Nagy létszámhiánnyal küzd a rendőrség, január elsején ugyanis 3161 fő hiányzott a hivatásos állományból

- írja cikkében a Népszava az ORFK tájékoztatása alapján.

A lap azt írja, mindeközben a tiszteknél létszámtöbblet van. Tavaly júniusban a parlamenti képviselőknek készített összefoglalóban az jelent meg, hogy 2018-ban 12 és félezer tiszt és 26 871 tiszthelyettes dolgozott a területen. Előbbiek a „szükséges, rendszeresített létszámhoz képest” több mint ezerrel többen, a tiszthelyettesek pedig kétezerrel kevesebben voltak.

A rendőri vezetés a létszám apadását némiképp azzal tudta mérsékelni, hogy a veszélyhelyzet idején megtiltották, hogy a rendőrök leszereljenek.

Érdemes kiemelni, hogy a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára és a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke és is megerősítette a lapnak, hogy

nem szívesen veszik vissza a parancsnokok azt, aki egyszer már otthagyta az állományt, különösen, ha kiderül, hogy közben külföldön dolgozott a magyar rendőrfizetés többszöröséért.

2020-ban mindössze 45 korábban leszerelt rendőrt vettek vissza a rendőrséghez.

A rendőri szakszervezetek egyébként továbbra is próbálnak küzdeni az alapilletmény, az éjszakai pótlék, valamint a cafeteria-keret megemeléséről, főleg, hogy nemrég derült ki, a honvédségnél a tavalyi hasonló tízszázalékos bérfejlesztés idén beépül az alapbérekbe.