A rendőrség nem tudta megindokolni, miért engedték, hogy vírustagadók vonulgassanak a fővárosban

A rendőrség nem tudta megindokolni, miért engedték, hogy vírustagadók vonulgassanak a fővárosban

Március 15-re két, egymással (és a valósággal) is rivalizáló vírustagadó csoportosulás is tömegrendezvényt szervezett Budapestre - méghozzá mindezt vonulással. Mivel egyik tiltakozóakció szervezése sem titokban zajlott, kíváncsian várhattuk, mit lépnek a rendőrök. 

A Mi Hazánk Mozgalom a Vigadóhoz 11-re várta a híveit, illetve azokat, akik szerint Bill Gates hasznot húz abból, ha Magyarországon maszkot kell húzni, a kamupártos Gődény György pedig már eleve a Kossuth térre indult, hogy kifütyülje a politikusokat - köztük az odavágyakozó mihazánkosokat. 

Ugyanakkor az élő közvetítések alapján azt láthattuk, hogy a rendőrség nem állja útját a Toroczkai-Novák vezette csapatnak, és szabad elvonulást biztosított a számukra. Így gyakorlatilag rendőrségi kíséret mellett lehetett semmibe venni a járványt lassító intézkedéseket - például a távolságtartást. 

Először telefonon, azután 11:52-kor írásban kérdésekkel fordultunk a BRFK Kommunikációs Osztályához. Arra voltunk kíváncsiak - miközben akkor még nagyban vonult a minimum többszázas tömeg -, hogy 

  • miért nem oszlatták fel a rendezvényt.
  • Illetve miért engedték tovább a tömeget a Kossuth tér felé;
  • milyen szankciók várhatóak a résztvevőkre, szervezőkre;
  • be fog-e avatkozni a rendőrség, vagy a rendezvény zavartalanul folytatódhat?

A rendőrség végül délután 3 óra előtt nem sokkal válaszolt, és mindössze négy közleményük linkjét küldték el annyi tájékoztatással, hogy az esetleges szankciókról a police.hu-n olvashatunk. 

Nézzük, hogy zajlott a pandémiás március 15-e a rendőrség szemszögéből

11:12 Jogellenes gyűlés a Vigadó téren

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben intézkednek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban többször is felhívta a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet értelmében rendezvényt, valamint gyűlést tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos.

A jogellenes gyűlés szervezője a Vigadó téren a rendezvényt megkezdte, a rendőrök intézkednek."

11:43 A Vigadó téren a jogellenes gyűlés befejeződött

"A jogellenesen összegyűltek átvonultak a Kossuth térre. Mint arról korábban beszámoltunk, Budapesten a Vigadó térre 2021. március 15-én 11 órától jogellenes gyűlést hirdettek meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a gyűlés megkezdését követően intézkedtek. 

A jogellenes gyűlésen résztvevők a Vigadó térről átvonultak a Kossuth térre."

12:08 A Vigadó térről átvonult emberek újabb jogellenes gyűlésbe kezdtek a Kossuth téren

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Kossuth téren is megkezdték az intézkedést. Mint arról korábban beszámoltunk, Budapesten, a Vigadó térre 2021. március 15-én 11 órától jogellenes gyűlést hirdettek meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a gyűlés megkezdését követően intézkedtek. 

A jogellenes gyűlésen résztvevők a Vigadó térről átvonultak a Kossuth térre. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Kossuth téren is megkezdték az intézkedést."

12:45 A Kossuth téren is véget ért a jogellenes gyűlés

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Kossuth téren is intézkedtek. Mint arról korábban beszámoltunk, Budapesten, a Vigadó térre 2021. március 15-én 11 órától jogellenes gyűlést hirdettek meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a gyűlés megkezdését követően intézkedtek. A jogellenes gyűlésen résztvevők a Vigadó térről átvonultak a Kossuth térre, ahol a rendőrök intézkedtek.

A jogellenes gyűlés a Kossuth téren befejeződött, a gyűlésen résztvevők a teret elhagyták."

Tehát hiába kérdeztük, a rendőrség nem tudta megindokolni, miért engedték, hogy vírustagadók vonulgassanak a fővárosban. Ami már csak a későbbiekre nézve is aggasztó, hiszen példával szolgálhat a későbbi vírustagadók számára is. 

Egyébként a rendőrség által hivatkozott kormányrendelet így szól:

"3. A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

5. § (1) Tilos - a 6. § szerinti kivétellel - rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani.

(2) Rendezvény helyszínén - a 6. § szerinti kivétellel - a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodni tilos.

(3) Ezen alcím alkalmazásában rendezvény különösen

a) a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó esemény,

b) a kulturális esemény,

c) a sportesemény,

d) a magánrendezvény, valamint

e) a karácsonyi vásár."

(A 6. § szerinti kivétel a zártkapus sportrendezvényekre vonatkozik). 

A rendőrség egyébként cáfolta Dúró Dóra gumibotos sztoriját

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője közösségi oldalán számolt be arról, hogy pártja VI. kerületi elnökét Budapesten, a Vigadó téren rendőrök igazoltatták, majd állítólag gumibottal gyomorszájon ütötték.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság leszögezi, hogy az azonnali hatállyal elrendelt vizsgálat során beszerzett adatok a bejegyzésben szereplő bántalmazást nem igazolják – az állítást sem a helyszín közelében működő térfigyelő kamerák felvételei, sem a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök elmondása nem támasztották alá.  

A Facebook-bejegyzésben nevesített politikussal a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak többszöri próbálkozásra sikerült felvenni a kapcsolatot. A férfi telefonon történő meghallgatása során igazoltatása körülményeit zavarosan adta elő; még azt sem tudta megmondani, hogy milyen típusú autóval parkolt le a Vigadó téren. A meghallgatás végén kijelentette, hogy sérelmére bűncselekményt nem követtek el, hamisan vádolni pedig senkit nem akar" - írták a police.hu-n.