Az Index dokumentummal bizonyítja, hogy pénz helyett szabadidővel váltják meg a rendőrök túlóráját

A rendvédelmi dolgozóknak nincs valódi választásuk.

Egy rendőr ezredes Farkas József Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dandártábornoknak címzett levelét szerezte meg az Index. Az írásban a tiszt felhívja a figyelmet, hogy

az állományilletékes parancsnokok mennyire igyekeztek betartani a pénzbeli megváltásra jelölt túlórák elrendelésére vonatkozó szabályt, illetve mennyire próbálták elkerülni az ilyen elrendeléseket.

A vonatkozó törvény értelmében a rendőrök maguk dönthetik el, a túlórát pénzben vagy szabadidőben kívánják megváltani.

A levélben olvasható kimutatás szerint a megyei rendőrkapitányságokon összesen 37 842 órát számoltak el túlóraként, de ebből mindössze 2811 órát fizettek ki pénzben, a többi több mint 35 ezer órát szabadidővel váltottak meg. Hasonló a helyzet a megyei határőrségnél: a 11 835 órányi plusz munkából 889 óra lett pénzben megváltva, a többi csaknem 11 ezer órát szabadidőként „csúsztatták le”.

Ebből logikusan következik, hogy a rendőri vezetők afelé terelték a beosztottakat, hogy pénz helyett szabadidőt kérjenek, vagyis a „mezei zsarunak” nemigen volt lehetősége választani. A számok, illetve az arányok magukért beszélnek, sőt a „lényeges mennyiségbeli különbségekre” maga a jelentést író rendőr ezredes is felhívja a figyyelmet.

A rendőrök túlórapénze hónapok óta a közvélemény homlokterében van. Különösen azóta, hogy felmerült, 2019. január 1-jével megszűnne ez a fajta juttatás. Lapunknak már januárban arról beszélt egy neve elhallgatását kérő volt nyomozó, hogy a rendőri vezetők „játszanak” a túlórákkal, hogy abból minél kevesebbet kelljen kifizetni. A nekünk nyilatkozó szakember azt mondta, a többség pénzben kérte a túlórák megváltását, így ezzel az összeggel növekedett a fizetésük, sőt az

sokak családi kasszájába bele volt kalkulálva.

"A rendőr csak büntet, az állampolgárok szolgálata és a védelme a háttérbe szorult"

„Átlagosan újabb 5 százalékkal nő a rendőrök illetménye 2018. január 1-jétől, a béremelésre 14,4 milliárd forint áll rendelkezésre" - jelentette be tavaly év végén a Belügyminisztérium (BM). A tárca a közleményében az újabb illetményemelést a béremelés negyedik ütemének nevezte, és azt írták: a rendvédelmi dolgozók életpálya modellje keretében a rendőrök illetménye 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik.

A nyáron a Lemil had- és rendvédelmi blog is megszólaltatott rendőröket, akik hasonló tapasztalatokról számoltak be. Az egyik nyilatkozó például ezt mondta:

Nem titok, hogy a felszerelésnél az egyik mézesmadzag a bőséges, fizetett túlóra volt, a toborzók még egy-két éve is ezzel hülyítették az érdeklődőket. Nekem például négy évvel ezelőtt konkrétan azt mondták, hogy ne riasszon vissza az alacsony alapilletmény, a fizetett túlórákkal 30-40 százalékot nyugodtan rászámíthatok.

"Bezárhatjuk a kaput" - jövőre az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem a túlórapénzek eltörlése miatt

Múlt héten dobta fel egy blog, hogy a rendőrségnél új túlórarendszert vezetnének be, amely tömeges kilépési hullámot indíthat el. Egy több tucat rendőr megkérdezésével készített cikkből kiderül: a hír valószínűleg igaz, a testület pedig az összeomlás szélére kerülhet jövő év elejére.

A túlórapénzek elvételét Papp Károly korábbi országos rendőrfőkapitány szerette volna megakadályozni. Az Index májusban számolt be róla, hogy a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett dokumentumot május 9-én szignózta Papp, aki néhány nappal később távozott a testülettől. A volt országos rendőrfőkapitány előterjesztését az Index szerint maga Orbán Viktor söpörte le az asztalról.