Felmérés: a magyar emberek többsége örülne az euró bevezetésének

Felmérés: a magyar emberek többsége örülne az euró bevezetésének

A Republikon Intézet legfrisebb elemzésében annak járt utána, hogy hogyan vélekednek az euró bevezetéséről az eurózónán kívüli EU tagországokban, amelyek kötelezve vannak a valutaunióhoz való csatlakozásra. 

A felmérés legfontosabb tanulságai:

  • Magyarországon a vizsgált többi országhoz hasonlóan a megkérdezettek döntő többsége úgy gondolja, hogy országa nem áll készen az euró bevezetésére, ugyanakkor mintegy kétharmaduk pozitív következményekkel számol annak bevezetése esetén.
  • Magyarországon és a többi visegrádi országban a relatív többség szerint tíz éven belül lesznek tagjai az eurózónának, a megkérdezettek negyede-harmada szerint azonban ez soha nem fog bekövetkezni.
  • Noha a közös valuta bevezetését későbbre saccolják a magyarok, nálunk a második legmagasabb azok aránya, akik szerint pozitívan érintené őket az euró bevezetése.
  • A magyarok aggódnak a legkevésbé az euró bevezetését követő áremelkedés miatt, jelentős arányuk szerint a közös valuta stabilizálná az árakat.
  • A Fidesz-KDNP listájára szavazni kívánók többsége is egyetért azzal, hogy Magyarországon be kell vezetni az eurót, amennyiben teljesíti a fiskális feltételeket.
{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}