Az Óbudai Egyetem megkapja a római-parti csónakházakat és üdülőtelepeket is

Az Óbudai Egyetem megkapja a római-parti csónakházakat és üdülőtelepeket is

Miután az Óbudai Egyetem és a Testnevelési Egyetem nyáron már több területet is kapott a Római-parton, a kormány újabb hét, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlant juttatna az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítványnak - írja a Telex

A Parlament előtt lévő salátatörvény szerint csónakházat és üdülőtelepeket kapna a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Rudolf Kálmán kuratórium, ezzel a korábban alapítványi tulajdonba került 39 ezer négyzetméternyi ingatlan után újabb 40 ezer négyzetméternyit adna át az állam. A lap kiemeli, hogy "ez összesen nyolc hektár a Római-part értékes területén, és mivel több érintett ingatlan egymással határos, így három nagyobb összefüggő terület is alapítványi tulajdonba kerül."

Római-parti területhez jutottak az egyetemeket felügyelő állami alapítványok

A két egyetemi alapítványnak összesen 13 római-parti ingatlant adott át az állam. Négyet kapott a Testnevelési Egyetem, kilencet az Óbudai Egyetem új fenntartója, írja a 444. A 13 telek összesen közel 39 ezer négyzetmétert tesz ki, ezek kerültek alapítványi tulajdonba.

Az odaígért területek közé tartozik a Csillag, valamint a Bíbic csónakház, a Délibáb I-II. üdülőtelep, a Csillagtelep, a Tropical-telep, és a már használaton kívüli Lidó szálloda is. A kiszemelt ingatlanok egyik érdekessége, hogy nem mindegyik van használaton kívül, több étterem és bár is működik közöttük, amiknek az átadással a bérleti szerződése megszűnik, így új megállapodást kell majd kötni az egyetemmel.

Emellett az alapítványhoz kerülne a KSH volt sporttelepe is, amit néhány hónapja a Pénzügyőr SE használ.

Azzal, hogy az összesen húsz ingatlan az államtól alapítványi tulajdonba megy át, az eddigi használati és bérleti szerződések megszűnnek, a korábbi funkciók csak akkor maradhatnak meg, ha az egyetemek fenntartói nyitottak lesznek újabb megállapodásra

- írja a lap. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora és Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora egy civilek által szervezett online fórumon azt mondták, hogy lényegében ugyanazt akarják, mint a civilek, a céljuk, hogy a sport, oktatás és rekreációs lehetőségek bővüljenek.

A civilek azonban garanciákat szeretnének arra vonatkozóan, hogy az alapítványok nem adják tovább az ingatlanokat vagy nem bontják el azokat, ezért szeretnék, ha az alapítványok átminősítenék a megkapott telkek funkcióját az építési szabályzatban, a csónakházakat pedig védetté nyilvánítanák. Hasonló célja van az óbudai önkormányzatnak is, akiknek az elképzelése szerint az alapítványokkal egyetértésben erősítenék meg az építési szabályozást.

A kerület azt szeretné, hogy az egyetemi alapítványok is támogassák a szabályozási terv szigorítását, hogy a Római-part érintett részén kizárólag sport, oktatás és rekreációs célú hasznosítás lehessen.