Csúfos kudarc a román népszavazás, a kezdeményezők egymásnak estek

Blama. 

A központi választási bizottság (BEC) urnazárás előtt fél órával ismertette utolsó becslését, amely szerint vasárnap 19 óráig országszerte megközelítőleg 3 millió 450 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis

a választói névjegyzékben szereplők 18,87 százaléka.

Az erdélyi magyarokat nagyon nem érdekli a népszavazás az azonos neműek házasságáról

A központi választási bizottság (BEC) mintavételezésen alapuló becslése szerint vasárnap 13 óráig (a szombaton leadott voksokat is beleértve) országszerte megközelítőleg 2 millió 135 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 11,67 százaléka.

A BEC helyi idő szerint 22.30-kor teszi közzé mintavételezésen alapuló becslését a részvételi arányról. A nem hivatalos végeredményt várhatóan hétfőn teszik közzé.

Az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet a "pártok bojkottját" tette felelőssé a kudarcért.

A kezdeményezők szerint a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) "országos bojkottja" egyértelművé teszi, mennyire hamis volt az a "rendszerváltás óta precedens nélküli félretájékoztatás", miszerint ez a PSD, illetve Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök referenduma.

A Koalíció a családért azzal vádolja a kormányt, hogy felületesen és szakszerűtlenül szervezte meg a névszavazást. A kezdeményezők kétszínűséggel vádolják az alkotmánymódosítást a parlamentben megszavazó pártokat, mondván, hogy hivatalos állásfoglalásaik ellenére a politikai-, közigazgatási-, médiacsatornákon keresztül valójában aláásták a keresztény egyházak és felekezetek részvételi felhívásait.