„Róna Péter államfőnek jelölése az ellenzéki összefogás lottóötöse”

„Róna Péter államfőnek jelölése az ellenzéki összefogás lottóötöse”

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Rövid, vállaltan szubjektív írásunkban Róna Péter köztársasági elnökké választása mellett érvelünk, miközben tudjuk, hogy a kormánytöbbség parlamenti képviselői egzisztenciális kockázat nélkül nem adhatják le voksaikat az Egységben Magyarországért jelöltjére, nem szegülhetnek szembe Orbán Viktor parancsával. Tudni véljük azonban azt is, hogy Novák Katalin kilenc éven át mindenfajta látszat ellenére sem marad, mert nem maradhat Magyarország államfője, megérdemelten fog távozni székéből, nem sokkal élheti túl a NER (és a NER-en túli Putyin) törvényszerű bukását.

Elöljáróban rögzítjük, hogy Róna Péternek az egyesült ellenzéki pártok és a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter döntésének köszönhető jelölése az ellenzék lottóötöse.

Róna Péterben minden megvan, ami egy köztársasági elnököt köztársasági elnökké tesz, ezért sem választhatja meg őt a Fidesz-KDNP parlamenti többsége. Intelligens, széles látókörű, sármot sem nélkülöző úriember, aki azonban mégsem veszítette el kapcsolatát a valósággal és honfitársaival sem.

Népközelisége Göncz Árpáddal vagy a volt uruguayi elnökkel, Jose Mujicával rokonítja. Ez Róna Péternél nem demagóg, felületes hízelkedés az egyszerű emberek irányába. Nem ripacskodó operett-populizmust, hanem mélyen átélt tapasztalati tudást, viszonyulást jelent. Közgazdász és üzletemberi mivolta miatt minden piacpárti honfitársunk biztos lehet abban, hogy sosem sértené meg a tulajdon szentségét, a vállalkozások szabadságát, a tőke szabad áramlásának európai alapelvét valamiféle erőszakos forradalmi gondolat jegyében. Nem biztatna erre más politikusokat sem. Ugyanakkor - helyesen! - nem tartja tabunak a nagyvállalati, nagybanki szektor törvényalkotásra gyakorolt befolyásának korlátozását, fokozottabb megadóztatását, társadalmi felelősségük növelését közérdekből, a környezet- és a fogyasztóvédelem növelése érdekében.

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Róna Péter közgazdászként, jogászként, üzletemberként és nem utolsósorban - visszautalva népközeliségére - magánemberként világlátott és a világot több rétegében szemlélő és elemző személy. Életútja teszi alkalmassá arra, amire a honfitársaink közül csak nagyon kevesen képesek: egyszerre látja és láttatja, sőt szintetizálja az atlanti-, európai közösségi, a brit és a hazai közgondolkodás közti különbségeket.

Róna Péter az Európai Unió lelkes támogatója, mégis többet szeretne megvalósulva látni a Szociális- és a Zöld Európa magasztos gondolatából, nem fenyegetné a nemzetközi tőke Európáját sem. Okos szabályozással a nép, a fenntartható (de nem a bármilyen!) gazdasági növekedés szolgálatába állítaná a kontinentális innováció eredményeit.

Államfőként a hivatalban lévő magyar kormányfőnek mindezekre következetesen hívná fel a figyelmét, amikor fontos kül- és belpolitikai döntésekre, tanácskozásokra készülne.

Róna Péter a Magyar Honvédséget különleges jogrend idején irányító Honvédelmi Tanács (Alaptörvény 45. és 49. cikk) elnökeként bölcs visszafogottságából kiindulva nem hozna hebehurgya, pánikreakció jellegű, agresszív vagy éppen hazaáruló módon passzív elhamarkodott döntéseket, atlantista NATO-elkötelezettségéhez nem férhet kétség. Háborúban és a hazai Putyin-pincsik ármánykodása közepette e körülménynek fokozott jelentősége van.

Róna Pétert többen a devizahitelesek - bár ezt a kifejezést ő szerényen visszautasítaná - védőszentjének nevezik. Idejekorán felismerte ezt az eltagadott társadalmi tragédiát, történelmi gyalázatot, mellyel szembe kell néznünk, mert silány emberek maradunk, mondta ki legutóbb is. Eszébe sem jutna, hogy általában a gazdaság élet szabadságát kellene megtagadnunk emiatt, vagy hogy ez a súlyos a kitelepítésekhez, a kommunista államosításokhoz mérhető szégyen „piacpárti” nézőpontból méltányolható lehetne és a „gazdasági stabilitás miatt” a devizahitelesek megsegítése elmaradhatna. Annak a cinikus, felelősségelfedő gondolatnak sem dőlt be soha, hogy a forinthitelesekkel vagy a nem devizahitel-károsult adófizetőkkel kellene szembe állítani - az áldozathibáztatás visszataszító hagyománya alapján - a devizahiteleseket és ne a gazdasági-politikai elit tisztességtelen része ellen kellene küzdenünk a társadalmi szolidaritás jegyében.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/g0dUF-DKURY.jpg?itok=6KEtjQGU","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=g0dUF-DKURY&t=2s","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Róna Péter tényleg senkit sem hagyna az út szélén - s neki ezt el is hiszik a honleányok és a honfiak.

Róna Péter beszédeit értik a magyar emberek, s mindezt úgy éri el, hogy bántó leegyszerűsítésekkel nem él, keménysége, határozottsága indokolt a konkrét érintett témákban, a szöveg ideológiai és logikai koherenciája nem sérül, empátiája nem színészi teljesítményt takar. Szokás volt őt azzal vádolni, hogy alkotmányjogi, európai uniós jogi véleményét, devizahitelekről alkotott jogi nézeteit nem támasztotta alá kellő részletezettséggel, ám ezek a bírálatok elfeledkeztek arról, hogy nem jogi szakfolyóiratokba írt ezekről, ráadásul gyakran a hatályos szabályozás felváltása mellett érvelt, melyet értelemszerűen nem lehet a hatályos jogi normákkal indokolni. A múltjában a nem mindig méltányos kritikusai által talált „foltokra” semmilyen bizonyíték nincs, a szubjektív bírálatok elnagyoltak (pl. a publikációi számára vonatkozó) és helyenként szálka-gerenda-jellegűek, pl. ő tudomásunk szerint csak nyaralni járt Cipruson.

Az LMP zöld, a szocialisták munkásbarát, a DK európai minimálbért követelő, a Párbeszéd mérsékelten újbalos, a Jobbik kisemberpárti, a Momentum európai egységet igenlő, az MMM demokratikus kereszténydemokrata gondolataihoz, Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett, tisztességes cselekvő ellenzéket hirdető, egyben antikorrupciós, mindannyiuk devizahitelkárosult-barát attitűdjéhez egyformán illik Róna Péter személye és nézetrendszere.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt saját autonóm, a korábbi politikai elit hibáitól érintetlen politikai tevékenysége, karrierje folytán és alapján bizonyára szereti a köztársasági elnökjelöltben a független közéleti személyiségét, hitelességét, nem véletlenül gondolkodik leginkább Őbenne a devizahiteles tragédia megoldásában. S nem véletlenül jelentette be Róna Péter az elsők között MZP előválasztásokra is szóló támogatását (akkor amikor miniszterelnök-jelöltsége még a nem valószínű kategóriába tartozott). Még azt sem hisszük, hogy a Kétfarkú Kutyapárt bármi kifogásolhatót találhatna Róna Péterben. Kovács Gergelyék mélységes iróniája nem áll távol az államfőjelölt jó viccet értő és szerető, igenis „huncut nagy jóemberi” stílusától, (élet)felfogásától.

Róna Péter abban is hathat az ellenzék kormányra kerülése esetén az őt jelölő politikai szereplőkre, mely kérdésekben ma még nem jelentékeny részüktől eltérő - s szerintünk helytálló - véleményeket képvisel. A neoliberális gazdaságpolitikai doktrinerségtől és az önmagáért való költségvetési szigortól távolódást, a gazdasági beruházási támogatások megőrzése mellett a humán tőke (oktatás, egészségügy), a közösségi közlekedés, a zöld gazdaság, a fogyasztóvédelem fejlesztését egészen biztosan szorgalmazná köztársasági elnökként vagy keresztényszociális gondolkodású közéleti emberként.

Tudja, hogy a jogállami intézmények jó működése, tisztelete nem valósulhat meg szociális biztonság nélkül, a havi nettó 90 ezer forintból élő nem ájul el a legszakszerűbb alkotmánybírósági határozattól sem (megújult, demokratikus AB testület esetén sem), a „jólét” pedig nem csorog le a nehézségi erő által gazdagok javaitól a szűkölködők felé, ha az állam nem hajlandó lecsorgatni azt.

A munkás pedig nem önhibája miatt nem megy a gépsor mellől az esti egyetemre. Róna Péter számára nem kérdés, hogy az ún. egyszerű ember nem restsége, felelőtlensége miatt írta, írja alá a deviza alapú hiteles vagy a jövőben a "devizahitel.v.02.-es" változó kamatozású kölcsönszerződést, mely csődbe vitte vagy viszi majd, hanem mert munkabéréből fizetett járulékait nem oktatására és segítésére fordította és fordítja a neoliberális (most éppen autokrata, korábban pro forma demokratikus) magyar állam.

Jó jel, hogy az ellenzék szociális programja a jövedelemgarancia elemeit is tartalmazza és a devizahitel-károsultakat megsegítő tervezet az utolsó simítások előtt ambiciózusnak ígérkezik. Utóbbi kapcsán a Róna Péteri emberség megnyilvánulását fedezhetjük fel a deviza alapú hitelek végrehajtását teljes körűen felfüggeszteni szándékozó, minden végrehajtási cselekményre kiterjedő ellenzéki programban. Orbán rezsimje erre vészhelyzetben vagy választási időszakban és csak részlegesen volt hajlandó, tőlük akár már június 1-jétől folytatódhatnak az árverések, a kilakoltatások is.

Róna Péter parlamenti államfőjelölti beszédét mindezért „fehérek közt egy európai” -érzéssel várjuk és ez csökkenti a „133 bátor ember” várható döntése feletti szomorúságunkat. Róna Péternek füle - és nem OV-jelvényes fülbevalója - van az emberek (és nem a „zemberek”) problémaira.

Noszkai Gábor jogász,

Szepesházi Péter jogász, volt bíró,

Törzsök Erika szociológus