Téli olimpia - Kizárták a győztes Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoang bronzérmes lett

Téli olimpia - Kizárták a győztes Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoang bronzérmes lett

A rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi mezőnyében Liu Shaolin Sándor megnyerte a 1000 méteres számot, azonban a videózás után kizárták, így elvették tőle az aranyérmet, így Liu Shaoang lett a bronzérmes.

A férfiak 1000 méteres számában, Liu Shaoang könnyedén jutott tovább futamából, ugyanakkor Krueger John-Henryt kizárták a negyeddöntőből. Liu Shaolin Sándor a start után a harmadik, majd a második helyen haladt, aztán az egyik kanyarban kicsúszott, miután összeakadt az előzni próbáló ellenfelével. Következett a videózás, ami alapján a később a kínai riválisát is kilökő hollandot sárga lappal büntették, Liu Shaolint pedig Livel együtt továbbjuttatták.

Az elődöntőben Liu Shaolin és Liu Shaoang egy futamban indultak és nagyon sokáig együtt haladtak az élen. Azonban Liu Shaoang elesett, majd a hajrában a dél-koreai Li Jun Szo megelőzte Liu Shaoangot, aki a kanyar kijáratánál próbálta visszaszerezni a továbbjutó pozíciót, de riválisa szabálytalanul bevágott elé, így a magyar versenyző elesett. Liu Shaolin Sándor megnyerte a futamát, míg Liu Shaoang a videózás után továbbjutott, viszont a koreai ellenfelét kizárták szabálytalanság miatt. A két magyar sportolóra három kínai várt a fináléban. 

A döntőben a táv felét már megtették, mikor lefújták azt, mert pengedarabok voltak a jégen és új rajtot rendeltek el. Másodjára Liu Shaolin rajtolt jobban, míg Liu Shaoang és a másik két kínai kiszállt a versenyből. Így Liu Shaolin Sándor és a kínai Ren Ziwei harcolt az anyaréremért, végül a magyar srác nyerte a hajrát, de a videózás után kizárták a versenyből szabálytalan előzésre hivatkozva. Liu Shaoang így a harmadik helyen végzett, bronzérmesként. A hazai pályán küzdő kínai pedig az aranyérmet szerezte meg. 

Forrás: Eurosport
 

A magyar csapat óvást nyújtott be

A magyar csapat megóvta a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres döntőjét, amelyben a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort sárga lappal kizárták, azaz a teljes mezőny végére sorolták a pekingi téli olimpia hétfői napján.

Bánhidi Ákos edző-menedzser elmondta, az ilyen óvásoknak nagy foganatja nem szokott lenni, de az illetékesek legalább látják, hogy az edzők nemcsak bábuk, hanem cselekvő emberek.

A versenyszámban a fiatalabb Liu fivér, Shaoang - részben bátyja büntetése miatt - bronzérmet szerzett, amely ebben a sportágban Magyarország első egyéni dobogós helyezése.

"Nagyon nehéz nap volt, már az első futamban, a negyeddöntőben elfáradtam. Érezhető volt, hogy a koronavírusos fertőzésem miatt nem tudtam a csapattal együtt készülni. Hiába szereztem bronzérmet, hiányérzetem van. A short trackben van kontakt, és nem értem, a bíróknál miért nem fért bele, amit Liu Shaolin csinált, és miért nézték el azt a visszahúzást, amit ellene követtek el"

- fogalmazott Liu Shaoang, aki szerint testvére megérdemelte volna az aranyérmet.

"Most jobb, ha nem beszélek Liu Shaolinnal, nem is megyek be hozzá a szobába. Dolgozza fel, aztán kedden nekilátunk a további munkának. Profik vagyunk, nehezen, de túl kell lépnünk ezen. Megoldjuk!"

- jelentette ki Liu Shaoang.

Liu Shaolin Sándor ugyanakkor senkinek sem nyilatkozott. Kiment a csarnokból, felszállt a sportolói buszra, és visszament a szállásra.

Később Instagram-oldalán gratulált a győztesnek. Mint írta: „A nap, amikor majdnem egyéni olimpiai bajnok lettem. Edzettem, szenvedtem mentálisan és fizikálisan egyaránt az elmúlt négy évben, sőt, mióta 2005-ben elkezdtem korcsolyázni. Annyira sajnálom, hogy nem tudtam hozni azt az eredményt, amit mindannyian akartunk. Kemény nap volt, mindent kiadtam magamból, nem tudnék semmit sem máshogyan tenni. A rövid pályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sport és imádom. Gratulálok a barátomnak, Zsen Ce-vejnek. A jövőben még keményebben és még okosabban fogok edzeni. Mindnyájatokat imádom, függetlenül attól, hogy egyéni olimpiai bajnok vagyok-e vagy sem. Én továbbra is harcolni fogok, csak szurkoljatok értem”

 

Hetedik helyezés a női mezőnyben

A női rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres mezőnyében Jászapáti Petra a negyeddöntő során könnyedén jutott tovább. A magyar lány két hollanddal, az Európa-bajnoki bronzérmes Xandra Velzeboerrel és vk-12. Selma Poutsmával, a junior világbajnok amerikai Maame Bineyvel, valamint az orosz Jelena Szereginával került össze. Jászapáti fantasztikusan kapta el a fontos rajtot, így rajt-cél győzelmet aratott 43.476 másodperces idejével, mögötte második Poutsma ráadásul az utolsó kanyarban kicsúszott, Velzeboert pedig kizárták, így mindketten kiestek.

Az elődöntő folyamán Jászapáti az utolsó helyen ragadt, de az utolsó körben, miután ketten is kicsúsztak, egy huszáros hajrával a harmadik helyen ért a célba, mindössze 2 ezreddel (célfotó alapján) lemaradva a még továbbjutást érő második helytől, így a B-döntőben folytathatta.

A B-döntőben Jászapáti Petra a második helyen ért célba az orosz Jelena Szerjogina után, így összesítésben a hetedik helyet szerezte meg.

 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}