Sas Zoltán: Ezzel az erővel a Fideszt is vizsgálnia kellene az Állami Számvevőszéknek

Sas Zoltán: Ezzel az erővel a Fideszt is vizsgálnia kellene az Állami Számvevőszéknek

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke elmondta, hogy a Jobbik neve még csak nem is szerepel a Rogánék által készített titkosszolgálati jelentésben, és az a többi pártra vonatkozólag sem tartalmaz terhelő bizonyítékot. A Fideszt viszont vizsgálhatná az ÁSZ.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélgetett arról a titkosszolgálati jelentésről, ami a baloldali, ellenzéki pártok külföldről származó kampánypénzeiről számolt be.

A Rogán Antal által irányított titkosszolgálatok által készített jelentés azt volt hivatott feltárni, hogy milyen forrásból érkeztek pénzek a baloldali ellenzéki pártokhoz, mi lett ezek sorsa, és hogy kampánycélt vagy más célt szolgáltak. A jelentés nyilvánosságra került részében sok a kihúzott rész, amelyek tartalma nem továbbra is titkos.

Sas Zoltán a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökeként nem árulhatott el konkrétumokat a kihúzott részekről. A műsorvezető rákérdezett, hogy a nyilvános részekhez képest a titkos részek tartalmaznak-e terhelő tényeket az ellenzéki pártokra és politikusokra nézve.

A jelentés kitörölt része is gyakorlatilag jellegében illeszkedik a többihez... többet nem mondhatok.

– mondta szűkszavúan Sas Zoltán.

Hozzátette: mivel ez egy összefoglaló, a vizsgálatot lezáró jelentés, ő annyit tud elmondani, mint amennyi a jelentés nyilvános részében van. A véleménye ezzel nem minden esetben egyezik – hangsúlyozta.

Sas Zoltánt pártpolitikusként leginkább a Jobbik-Konzervatívok része érdekli a legjobban:

Konkrétan a Jobbik szó sem szerepel a jelentésben. Ez a jelentés a legjobb bizonyíték, hogy ha a történt is bármilyen illegális pártfinanszírozás, a Jobbiknak biztos nem volt hozzá köze. Hiszen a párt neve sem szerepel ezekben a jelentésekben.

Érdekes, hogy ennek ellenéra az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatot indított a konzervatív párt ellen – mutatott rá a jobbikos politikus. Ennek kapcsán a Jobbik-Konzervatívok elnöke korábban nyilvános vitára hívta ki az ÁSZ elnökét). Gyöngyösi Márton ezzel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mennyire méltatlanok a pártját érő vádak, miközben még csak utalás szintjén sincs benne a jelentésekben – mondta el Sas Zoltán.

Felmerült a kérdés, hogy bizonyít-e ez a dokumentum bármilyen visszaélést a többi ellenzéki párt részéről:

A dokumentumban egyetlen olyan adat sem szerepel, ami azt támasztaná alá, hogy külföldről érkező pénz az közvetlenül, vagy akár valamilyen civil szervezet – például az MMM – érintésével átutalásra került volna bármelyik párthoz. Ilyen adat nem szerepel benne.

– mondta el erről Sas Zoltán mint nemzetbiztonsági bizottsági elnök.

Álláspontja szerint ebből az összegző jelentésből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy tiltott pártfinanszírozás valósult volna meg. Rámutatott, hogy a dokumentum mindig úgy fogalmaz, hogy valamely szervezet egy bizonyos ellenzéki párt érdekében használt fel pénzeket, például fizett egy plakátot. Itt rámutatott arra a kettős mércére, amit a hatóság az ellenzékiek és a kormánypárt között tesz:

Vajon a kormánypárt esetében, amikor vannak olyan egyesületek, akik annak érdekében, hogy a Fidesz jobban szerepeljen, hogy kik a "háborúpártiak", hogy ki az, akire szavazni kéne, ott nem valósul meg?

Sas Zoltán szerint a külföldről érkező támogatások kérdése, és a pártfinanszírozás törvényességének a kérdése két külön kérdés. Akár Magyarországról, akár külföldről érkezik pénz annak érdekében, hogy egy párt jobban szerepeljen, az mindkét esetben kérdéses, így ha egyenlő mércét kíván használni az Állami Számvevőszék, akkor a Fideszt is vizsgálnia kellene – fogalmazott.

(Címlapkép: Sas Zoltán/facebook)