Az igazságszolgáltatás és a kormány is mélyen hallgat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról

Az igazságszolgáltatás és a kormány is mélyen hallgat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról

A 24.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy hetek óta teljes a hírzárlat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének Schadl Györgynek a letartóztatásáról. A lap felidézte, hogy Schadl Györgyöt a hozzá közel álló jogászok, ügyvédek, végrehajtók szerint november elején tartóztatta le a rendőrség. 

Néhány nappal később, november 12-én a Blikk írta meg - az érintett megnevezése nélkül -, hogy a köztestület egyik magas beosztású vezetőjére és szintén végrehajtóként dolgozó feleségére a Liszt Ferenc repülőtéren csaptak le a rendőrök. A hírek szerint a házaspár Dubajba készült, amikor megjelentek a nyomozók. 

Azonban hiába telt el már egy hónap a legfőbb ügyész, a bíróság, de még az Igazságügyi minisztérium is hallgat arról a fontos tényről, hogy az igazságszolgáltatás egyik jelentős testületének az elnöke rács mögé került. Sőt, ha valóban így van, akkor Gulyás Gergely miniszter is csak az újságból értesült a büntetőügyről.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szűkszavúan csak annyit mondott a 24.hu megkeresésére, hogy „kérdéseire tájékoztatás nem adható.” 

Polt Péter sem volt bőbeszédűbb. A legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő parlamenti kérdéseire első körben megtagadta a válaszadást, majd egy nappal később egy MTI-közleményben a büntetőeljárásról szóló törvényre, valamint a minősített adat védelméről szóló törvényre hivatkozva tagadta meg a tájékoztatást.

Nála csak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott kevesebbet az ügyről, amikor a Kormányinfón kérdésre válaszolva közölte, az újságban olvasta, hogy „valamilyen korrupciós ügy miatt”, de részleteket nem mondott.

Schadl György neve egyébként a közelmúltban Fidesz-közeli üzleteknél is felmerült. Korábban a Telex írt róla, hogy a különös körülmények közt lebonyolított V. kerületi ingatlanpályázatok egyik nyertese az MBVK elnöke volt. Neve nem először kerül összefüggésbe furcsa önkormányzati ingatlaneladásokkal, hiszen az erzsébetvárosi önkormányzati lakáselidegenítések körül felmerült gyanús ügyleteket bemutató Partizán videójából derült ki, hogy a VII. kerületben - a korábbi kormánypárti vezetés alatt - az érintett kilenc ingatlanból nyolcat a most rács mögé került Schadl György vásárolt meg. Ráadásul ezen lakások esetében egyedüli ajánlattevő volt, és pont a kikiáltási árat ajánlotta fel vételárként.

A 24.hu három hete még elérte Schadl helyettesét, Lukács Tamás MBVK-alelnököt, aki akkor nem cáfolta az információt, de közölte, az ügyben a végrehajtói kar központi irodáján kell érdeklődni. Schadl mobilja azóta ki van kapcsolva, az MBVK pedig nem reagál a megkeresésre. Az MBVK zuglói központjában a végrehajtói kar honlapján megjelent tájékoztatás szerint „technikai okok miatt” szünetel a félfogadás.

A hallgatás azért nagyon sokat sejtető és valami nagyon nagy bajt takaró kérdések lehetnek ebben az ügyben

- mondta az Alfahírnek Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője

A jogász végzettségű jobbikos képviselő - éppen a teljes információhiány miatt - úgy vélte, ez a titkolózás az ügy körül sajnos találgatásokra adhat okot, de ha tényleg korrupció állhat a letartóztatás mögött, akkor szerinte a kormánynak a sokszor hangoztatott „zéró tolerancia” elv mentén, ki kellene mondania, hogy ilyen és ilyen ügyekben vállalhatatlan a végrehajtói kar elnökének tevékenysége.

De hát sajnos minden csak feltételezés. A nagy hallgatás ezért akár azt is jelentheti, hogy különféle érdekek miatt nem beszélnek az ügyről. Ezek után persze az sem lehet kizárni, hogy az Igazságügyi Minisztérium falazhat a végrehajtói kar elnökének, de további kérdés lehet még, hogy kik és miért akarják ennyire eltitkolni ezt az egészet

- tette hozzá Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A 24.hu birtokába került egy hangfelvétel, amelyen a letartóztatott elnök helyettesítéséről beszélnek szűkkörben, az MBVK hivatalában. Az egyik vezető közölte, hogy teljes hírzárlat van az ügyben, amit mindenkinek be kell tartania, ha nem, akkor annak következményei lesznek.

Az a kikötés, hogy semmilyen kommunikáció ne menjen ki, ha ez utólag, akár fél év múlva is kiderül, annak nem lesz túl jó vége munkaügyi szempontból. Ez az üzenet mindenkinek

- hangzik el a felvételen. Az egyik résztvevő azt is hozzátette, hogy a végrehajtói karban Schadl helyettesítését majd megoldja az elnökség.