Miért épül négyszer annyiért a magyar autópálya, mint a horvát? A Strabag bécsi székházáig ment kérdéseivel Schwarcz-Kiefer Patrik

Miért épül négyszer annyiért a magyar autópálya, mint a horvát? A Strabag bécsi székházáig ment kérdéseivel Schwarcz-Kiefer Patrik

Mivel Magyarországon hiába várt választ, egyenesen a Strabag bécsi központjáig ment Schwarcz-Kiefer Patrik, hogy a vezérigazgatótól választ kapjon arra, miért építenek Magyarországon négyszer annyiért autópályát, mint amennyibe Horvátországban kerül egy ilyen beruházás.

Egészen Bécsig utaztam, hogy személyesen nyújtsam át kérdéseimet a Strabagnak, miután többszöri érdeklődésemre sem voltak hajlandóak választ adni arra, hogy miért kerül négyszer annyiba a Baranyában épülő autópálya, mint a szomszédos Horvátországban

- fogalmazott szerdai, nemzetközi sajtótájékoztatója kapcsán írt Facebook-posztjában a Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője, a Régiók Európai Bizottságának tagja.

Az ellenzéki politikus, aki Baranya megye 3-as számú választókerületében az ellenzéki előválasztáson is megméretteti magát, a sajtótájékoztatón azt mondta, egészen pontosan arra vár választ, hogy a horvát-magyar határnál épülő M6-os autópálya miért kerül kilométerenként 4,4 milliárd forintba nálunk, ha lényegében azonos földrajzi viszonyok mellett a horvátoknál már 1,1 milliárdért el lehet végezni egy ugyanekkora szakasz kivitelezését..

Schwarcz-Kiefer Patrik szerint könnyen bizonyítható okoknak kell állniuk egy ilyen jelentős különbség mögött, de Magyarországon hiába kérdezte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, az osztrák Strabagot és a Szijjártó Péter minisztert jachtoztató Szíjj László-féle Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.-t, érdemben egyikük sem adott választ számára.

Ez az eljárásrend nem méltó egy olyan európai céghez, mint a Strabag. Ők sem gondolhatják, hogy ez normális – mondta a képviselő, hozzátéve: nem hagyják annyiban, hogy a baranyai embereket ilyen módon kisemmizzék.

Schwarcz-Kiefer az Alfahírnek azt mondta, levelét azért is vitte ki személyesen Bécsbe, mert korábban is csak a tértivevényes levelet vették át, az e-mailen küldött megkeresések nem értek el sikert.

Ezek után viszont úgy látja, mivel a magyarországi képviselettel való kapcsolatfelvétel nem vezethet eredményre, egyenesen a bécsiekkel kell tárgyalnia arról, milyen okok húzódnak meg a négyszeres árazás mögött.

Már magasabb szinten kell menedzselni ezt az ügyet, mert nem megfelelően kezelték a megkeresésemet, ezért elvesztettem feléjük a bizalmam – mondta lapunknak arról, miért látja szükségesnek a hazai fél megkerülését.

Amennyiben nem kapok megfelelő választ, kénytelen leszek az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) és az Európai Ügyészséghez fordulni

– jelentette ki az Alfahírnek a jobbikos politikus, aki úgy látja, amennyiben a Strabagnak fontos a transzparencia és a korrupcióellenes küzdelem, akkor bízik benne, hogy partnerként fogadják őt és válaszolnak a kérdéseire.