Semjén Zsolt: jogosak a tanárok szempontjai, de az ország teherbíró-képességétől függ a bérrendezés

Semjén Zsolt: jogosak a tanárok szempontjai, de az ország teherbíró-képességétől függ a bérrendezés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben kifejtik, hogy szükségesnek tartják az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, valamint „jelentős béremelést” és a munkaterhelés csökkentését kérik, mivel úgy látják ezek nélkül „nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése”.

„Jogos szempontjai vannak a tanároknak, én ezzel jelentős részben egyet is értek. A kormány ígéretet tett, hogy keressünk megoldást arra, hogy tudjunk kötni egy komoly megállapodást. Ez azonban nyilván az ország teherbíró képességétől függ. Látjuk, hogy ezer nehézség van, hiszen a háború következtében, majd az ebből következő szankció következtében egész Európa nehéz helyzetben van. Nyilván a költségvetési realitásokat is figyelembe kell venni. Én azt gondolom, hogy amint föl fog állni az új kormány, akkor a tanároknak az ügyével érdemben fogunk foglalkozni. Még egyszer mondom, a tanároknak jogos az az igénye, különösen az időközben történt piaci fizetésnövekedések tekintetében vagy más szakmákkal történt megállapodáshoz viszonyítva, hogy a az anyagi megbecsülésük jelentősen javuljon. Készek vagyunk arra, hogy ebben komoly előrelépés legyen az ország teherbíró képességének a realitásainak a figyelembevételével”

– nyilatkozta az ATV Híradónak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a levélre reagálva.

Azt azonban hozzátette semjén, hogy „azért a pedagógus szekszervezet politikai motiváltságáról hadd mondjak annyit, néhány héttel a választások előtt aligha reális, mondjuk, egy bérmegállapodás a kormány és a pedagógusok között”.

„Ez mutatja a politikai beállítottságát és komolyan vehetőségét a szakszervezeteknek”

– fogalmazott.

Ezen felül kiemelte, hogy a kormány szerkezetének összeállítása nem a szakszervezetek igénye szerint történik.

„Miniszterelnök úr kellő bölcsességgel összeállítja a kormányának a szerkezetét. Köszönjük a tanácsokat, a miniszterelnök mindent megfontol és a kormányzati szerkezetet összeállítja, és ennek megfelelően fogja benyújtani az Országgyűléshez”

– vélekedett az önálló minisztérium ötletéről.

Ezt követően a KDNP elnöke visszatért a kezdetekhez és elmondta, hogy Hoffman Rózsa „a szíve vérét locsolta ki a tanárokért” és az egész életét a tanárok szolgálatára és a magyar oktatás fejlesztésére tette fel. Hoffman Rózsa vezetésével pedig megszületett egy megállapodás – a szakszervezetek részvételével – a tanárok életpályamodelljéről és az egész oktatás rendszeréről, amely elsősorban a tanárok kérései mellett készült el.

Azt azonban Semjén is elismerte, hogy a Magyar Orvosi Kamarával kötött nagy megállapodáshoz és bérrendezéshez hasonlítva kiderül, hogy „kétségkívül nem elégséges már az, ami Hoffmann Rózsa idején történt”.

„És most hagyjuk a szakszervezeteket, mert az harmadlagos, a tanárok szempontja, a diákok szempontja a legfontosabb” – jegyezte meg.

A KDNP elnöke emlékeztetett, hogy a Hoffman Rózsa idején kötött megállapodáskor nagyon rossz anyagi helyzetben volt az ország, ezért egy biztonságosabb megállapodásra törekedtek a tanárok, így arra számíthattak a pedagógusok, hogy az ország nem tud mahd könnyedén, belátható időn belül kilábalni a válságból és olyan piaci típusú bérnövekedések lesznek, amelyek nagyobb jövedelmet jelentenek.

„Kétségkívül az történt, hogy a gazdaság növekedése során a piaci bérek messze meghaladták a pedagógusbéreket, ami egy valós bérfeszültséghez vezetett”

– összegezte a helyzetet Semjén, azonban hozzátette, hogy a pedagógusok illetményemelését hozzákötni a minimálbérhez egy nagyon bonyolult kérdés, amely mellett és ellen is vannak érvek.