Berlusconi mégsem jelöli magát az olasz államfői posztra

Berlusconi mégsem jelöli magát az olasz államfői posztra

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére - közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben.

Az MTI azt írja, Silvio Berlusconi közleményben jelentette be döntését, amelyet a Hajrá, Olaszország! és szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) szombat este kezdődött egyeztetésén olvastak fel.

A közleményben Silvio Berlusconi hangsúlyozta:

a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet fog állítani, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására számíthat.

Az államfőválasztás a római parlamentben hétfőn délután kezdődik. A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik, de Draghi megválasztásával új kormányfő kinevezésére, valamint esetleges kormányátalakításra is sor kerülhet.

A hétéves mandátuma végére ért Sergio Mattarella közösségi oldalán szombaton felvételt tettek közzé az államfői palotában sorakozó kartondobozokról, arra utalva, hogy a palotából kiköltöző elnök nem kíván újabb mandátumot vállalni.

Az olasz kormányfő szerint az oltatlanok okozzák az egészségügyi problémák nagy részét

A koronavírus elleni oltás nélkülieket terheli felelősség a többiek életét korlátozó járványintézkedések miatt Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki hétfő esti sajtótájékoztatóján az oltás felvételére szólította fel a lakosságot, melynek tíz százaléka még egy oltást sem kért - írja tudósításában az MTI.

Emlékezetes, az államfői székre legesélyesebbnek látszó Draghi korábban világossá tette, hogy szerinte a koronavírus elleni vakcinák beadását kötelezővé lehet tenni, mint bármelyik más oltás esetében; nemrégiben pedig hangot adott a miniszterelnök azon véleményének is, miszerint a jelenlegi "problémák nagy részét" azok okozzák, akik eddig egyetlen oltást sem vettek fel.