Sima győzelemmel zárta a csoportkört a magyar csapat

Sima győzelemmel zárta a csoportkört a magyar csapat

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően simán, 17-2-re nyert a horvát csapat ellen az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon, így első győzelmével az A csoport harmadik helyén zárt. Gurisatti Gréta meccsen szemsérülést szenvedett, de nem súlyos az állapota.

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően simán, 17-2-re nyert a horvát csapat ellen az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon, így első győzelmével az A csoport harmadik helyén zárt.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese hétfőn a nyolc közé jutásért a cseh csapattal találkozik, és ha nyer, akkor az olasz együttessel csatázik az elődöntőért.

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot. A magyarok utolsó csoportmérkőzésén Parkes Rebecca és Faragó Kamilla maradt ki a 15 fős keretből.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat nincs azonos szinten, a magyarok nagy fölényben vízilabdáztak, a horvátoknak azonos létszámban nem volt esélyük veszélyes akciót kialakítani. Az első negyedet 5-1-re nyerték a magyarok, akiknek a kapuját a negyed közepétől - először a tornán - Neszmély Boglárka védte, miután Magyari Aldát le kellett cserélni. Ráadásul Gurisatti Gréta szemsérülés miatt harcképtelenné vált. A második negyedben már féltucat magyar gól született, miközben a horvátok nem tudtak túljárni a fiatal magyar hálóőr eszén. A fordulást követően az adriaiak megtörték több mint másfél negyeden át tartó gólcsendjüket, ráadásul hátul többször is jól blokkoltak. A magyarok öt és fél perc után Tiba révén találtak be először ebben a játékrészben, amelyet Garda duplájával azért újra megnyertek. A záró nyolc percre újra gól nélkül maradtak a horvátok, a vége 17-2 lett.

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9 pont, 2. Görögország 6, 3. MAGYARORSZÁG 3, 4. Horvátország 0. Az első divízióból az első két helyezett közvetlenül a negyeddöntőbe jutott, a harmadik és negyedik pedig a nyolc közé jutásért játszik.

Gurisattit kórházba szállították, de nem tűnik súlyosnak a szemsérülése.

Szemsérüléssel kórházba szállították Gurisatti Grétát, az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon szereplő női vízilabda-válogatott játékosát – mondta el Mihók Attila, társ szövetségi kapitány. Az első vizsgálatok alapján nem súlyos a sérülés, hétfőn azonban egy specialista is megvizsgálja a játékost, és ezt követően derül ki a végleges diagnózis, illetve az, hogy mikor mehet legközelebb vízbe.

(MTI)

(Címlapkép: Leimeter Dóra a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen 2024. január 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt)