Simonka visszavonul a politikától, de nem lép ki a Fideszből

Simonka visszavonul a politikától, de nem lép ki a Fideszből

Lemondott választókerületi elnöki posztjáról Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség

- értesült a 24.hu magától Simonka Györgytől, aki a lapnak megerősítette, hogy írásban mondott le a posztról, egyben azt is jelezte, kivonul az országos politikából, de marad a Fidesz tagja.

A korrupciós ügyei miatt az már korábban eldőlt, hogy Simonka kiesett Orbán Viktor és a Fidesz kegyeiből, ezért a képviselőt az április választáson már nem indítja újra a kormánypárt. Helyette Erdős Norbert agrárállamtitkár lesz a Fidesz jelöltje Békés megye 4. számú választókerületében.

A Fidesz elengedte Boldog István, Simonka György és Völner Pál választókerületét

Teljesen mindegy, hogy ki a választási ellenfelem, azaz, ki a Fidesz jelöltje, hiszen csak egy fogaskerék lesz az orbáni rendszerben - mondta az Alfahírnek Nunkovics Tibor, az Egységben Magyarországért közös jelöltje, miután a Fidesz-KDNP közzétette mind a 106 egyéni jelölt névsorát.

Simonka eddig sem tűnt fel, legfeljebb csak a bűnügyi tudósításokban. Ebben a ciklusban, de különösön az elmúlt két évben szinte látni se lehetett, csak a saját ügyével foglalkozott. Nem fog hiányozni

- reagált az Alfahírnek Simonka visszavonulásáról Szabó Ervin, az Egységes Magyarországért közös jelöltje.

A jobbikos politikus elmondta, főleg az utóbbi években semmilyen kormányzati segítség, beruházás nem érkezett dél-békésbe, aminek fő oka szerinte a Simonka-ügy, illetve Simonka György személye.

Ugyanakkor Simonka árnyéka továbbra is itt van! Tehát senki ne gondolja, azzal, hogy visszavonul az országos politikából, csökkent volna a befolyása, mert az ügyei mintegy polip, behálozzák a választókerület önkormányzatait is. A gazdasági és talán a politikai ereje az megmaradt. Nem az ő nevén, de hozzá köthető itteni vállalkozások, projektek vannak. Az itteniek tudják, hogy például a fűtés projketben benne van, a földek, a szarvasmarha telep és még egy sor tevékenységben van és vélhetően ezeket meg is kívánja őrizni.

Szabó Ervin elmondta, nem ismeri Simonka utódját a fideszes jelölt Erdős Norbertet, de éppen főleg az elmúlt négy év botrányos ügyei miatt szerinte érzékelhet, hogy a dél-békésiek változást akarnak.

Két éve zajlik Simonka pere, az elsőrendű vádlott közben több mint 165 millió forint támogatást kapott

Mint ismert, Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják, közben azonban az ügy elsőrendű vádlottja több alkalommal, összesen több mint 165 millió forint támogatást kapott költségvetési és EU-s forrásból a 2020 januárjában elkezdődött büntetőper óta - számolt be a 24.hu.

Az Orosházát és 26 másik települést magába foglaló dél-békési választókerületben Simonka György korábban háromszor is tudott nyerni. Igaz, akkor még nem vádolták őt, több családtagját, és összesen 32 társát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekményekkel. A vád szerint 1,4 milliárd forint kárt okozhattak ezért az ügyészség Simonka Györggyel szemben nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását, valamint 850 millió forint vagyonelkobzást indítványozott.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}