Sokkal olcsóbban is beszerezhettük volna a Sinopharm-vakcinát egy gyógyszercég vezetője szerint

Sokkal olcsóbban is beszerezhettük volna a Sinopharm-vakcinát egy gyógyszercég vezetője szerint

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sinopharm-vakcina behozatalába beékeltek egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft-t, amelyet még tavaly novemberben a Syntonite MED Zrt. vásárolt fel. A Danubia ráadásul egy offshore cég tulajdonában állt 2009-2013 között, a jelenlegi tulajdonosi háttér azonban homályos. Viszont kiderült azóta, hogy hazánk esetében a kínai oltóanyag vételára mintegy triplája volt az orosz Szputnyikénak.

Mostanra pedig a szóban forgó kínai vakcinabeszerzés kapcsán az Indexnek megszólalt egy Németországban dolgozó magyar üzletember is, aki egy néhány fős, a Danubia Pharmához hasonló gyógyszer-nagykereskedelmi céget vezet, s úgy érezte, be kell számolnia a saját tapasztalatáról. Kifejtette, hogy az ő cégük is foglalkozik vakcinabehozatallal, és

sokkal alacsonyabb összegről tárgyalnak a Sinopharm-vakcina esetében, mint amennyiért Magyarország beszerzi az oltóanyagot.

Hozzátette, hogy ezt dokumentumokkal is tudja igazolni.

Rettentően sajnálom, és szégyenletesnek érzem, hogy a magyarokat, a magyar államot így meg akarják károsítani.

– fogalmazott a neve elhallgatását kérő férfi, akinek a cége elmondása szerint minden nagyobb, egészségügyi termékekkel foglalkozó kínai gyárral kapcsolatba került az elmúlt években, kereskedtek velük.

Biznisz a kínai vakcinákkal: azért egy offshore-múltú céggel szerződött az Orbán-kormány, mert ők jelentkeztek

Az Orbán-kormánynak arra az egyszerű kérdésre kellett volna válaszolnia, hogy miért egy offshore-múlttal rendelkező cég lesz a kínai vakcina kereskedője. Emlékezetes, lapunk számolt be arról, hogy a Gulyás Gergely miniszter által nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, a Sinopharm-vakcina behozatalába beékeltek egy céget, a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot, amelynek igen jelentős offshore-múltja van.

A cégvezető felvázolta, hogyan működik a rendszer a vakcinák esetében: eszerint Kína kizárólag úgynevezett kereskedelmi ügynökökön keresztül értékesíti a Sinopharmot, valamint globálisan 100-200 olyan „ügynökcéggel” állnak kapcsolatban, mint az övék, vagy épp a Danubia. Ezek a gyógyszer-nagykereskedők vásárolják meg az oltóanyagot, s értékesítik tovább a kormányoknak. Magyarország esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK).

Jóváhagyta a WHO a kínai vakcina vészhelyzeti alkalmazását

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy ezután a kínai oltóanyag is részese lehet a WO globális oltási programjának - így a szegényebb országokhoz is el fogják juttatni a vakcinát. Ugyanakkor ez még egyelőre nem jelenti azt, hogy az európai gyógyszerügynökség is áldását adja az oltóanyagra.

Arról is beszélt, hogy jelenleg Afrikába, a Közel-Keletre és Európába próbálnak Sinopharm-vakcinákat értékesíteni, és a piaci ár jelenleg nettó 24 dollár, míg egy ügynökcég haszna adagonként 0,5-1 dollár. A férfi szerint ez azt jelenti, hogy ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ az adásvételi szerződés szerint nettó 30 euróért vásárolt egy adagot, akkor itt az „ügynökcég” nagyon jól járt, az átlagos haszonkulcs sokszorosát könyvelhette el.

Ha a mi árszabásunk, vagyis 24 dollár plusz a 0,5-1 dolláros haszon helyett 30 euróért (36,2 dollár) adták, akkor az brutális nyereséget hozott nekik

– fűzte hozzá.

Úgy látja, hogy akár 11-12 dollárt is nyerhetett adagonként a Danubia, ami 55-60 millió dolláros nyereséget jelent, s január végi árfolyam szerint (amikor is a magyar kormány megállapodott a kínai vakcinák szállításáról)

ez a profit nagyjából 16,2-17,6 milliárd forintra rúg.

A lélegeztetőgép-bizniszről szintén elmondta a véleményét a lapnak megszólaló férfi, mivel a vállalata ilyen eszközökkel is kereskedik. Ugyancsak dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy ebben az esetben is igen jelentős túlárazás mutatkozik:

hiszen míg Németországba és Spanyolországba is 35-39 ezer dolláros darabáron szállítottak VG70-es típusú lélegeztetőgépeket, a külügyminisztérium ennek a duplájáért hozathatta be ugyanezt a típust tavaly.

A németországi férfi az Indexnek azt is elmondta, hogy a kormány korábbi érvelése, miszerint a gépek villámgyors beszerzése indokolta a horribilis árat, részben állja meg csak a helyét, ennek semmi köze ahhoz, hogy a kínai fél mennyiért árulja a terméket. Ahogy szerinte az sem játszik közre benne, hogy hány darabot rendel egy ország, ugyanis a németek jóval nagyobb tömegben vásároltak, mégis körülbelül a 60 százalékát fizették ki annak, amit a magyarok.