Hová tűntek a bulituristák?

Már Siófok sem a régi: senki sem tör-zúz a sétányon.

A legnépszerűbb, legforgalmasabb nyári korzó merőben más képet mutat mostanában, mint néhány évvel ezelőtti nyáréjszakákon.

"Nem ömlik ki a szemét a tárolókból, nem kell részeg, törő-zúzó hordákat, hányás- és egyéb foltokat kerülgetni" 

– így a független siófoki polgármester.

Tömeg most is volt, de konszolidáltan szórakozó tömeg. Ezt akartuk, én speciel ezt a célt tűztem ki még a választási kampányban a sétánnyal kapcsolatban. Korábban ugyanis évtizednyi időn át mindenki csak jajveszékelt, hogy mi lesz Siófok turizmusával, ha teljesen elárasztanak bennünket a bulituristák (rendőrkapitányságom idejéből jól emlékszem erre az időszakra, nagy port felvert eset volt ugye az enyingi romabanda 2008-as, erődemonstráló felvonulása), de a szavakat nem követték tettek. Ezt elégeltem én meg és készítettem koncepciót annak érdekében, hogy Siófok egyszer és mindenkorra megszabadulhasson a nemkívánatos hordáktól és a helyüket olyan, zömmel családos turisták válthassák föl, akiknek nem kell rettegniük a sétány közállapotai miatt.

Térfigyelő kamerák erdeje, továbbá fix pontokra állított és „korzózó” biztonsági őrszemélyzet fogadta a tavalyi nyári szezon elején a sétányra látogatókat.  

"Sok mindenben nincs egyetértés köztünk a többségi Fidesz-frakcióval, de a legfontosabb ügyekben közmegegyezés van, így ebben is az volt." 

– emlékeztetett Lengyel.  

S partner volt a rendőrség, valamint a sétányt és a strandot üzemeltető-fenntartó önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. is. Súlyos tízmilliókat költ a város a biztonságra. Idén tovább finomítottunk, immár nincs olyan zuga a környéknek, amit ne látna kamera és profi kezelői 24 órán át együttműködnek a rendőrséggel. Továbbá az egyes vendéglátó és szórakozóhelyek biztonsági személyzetét is a sétány őreit kiállító cég adja ettől a nyártól. A korzó őrei a legkisebb összezördülésre reagálnak (esélye sincs egy enyingibanda-típusú felvonulásnak), a vendégek nem vegzálásnak fogják fel a jelenlétüket, hanem ellenkezőleg, megnyugtatóul hatnak. Ma már nyugodt szívvel le lehet sétálni este kisgyermekkel is, de hajnaltájt is bárki biztonságban érezheti magát. A rendőrség előzetes statisztikái szerint a tavaly jelentősen lecsökkent bűncselekményszám idén tovább apad.

No de hová tűntek a bulituristák? A Petőfi sétány egyik, sokat látott vendéglősét kérdeztük erről, aki szerint erre egyszerre három válasz is van:

Sokan „megjavultak”, vagyis látják, hogy már Siófokon sem szabad mindent és alkalmazkodnak a változó rendhez;

  1.  Sokan „megjavultak”, vagyis látják, hogy már Siófokon sem szabad mindent és alkalmazkodnak a változó rendhez;
  2.  Többen Pestet vették célba, ott, a hetedik-nyolcadik kerület tájékán még dúl az „ereszdelahajamat” típusú bulizás;
  3.  Az elmúlt évtized bulituristái közül jó néhány „megöregedett” és immár családosként, gyerekesként tér vissza sihederkori nyári élményei helyszínére.