Spéder már el is adta az Indexet?

Az Index nem állt le, de úgy néz ki, már eladták egy titokzatos vevőnek.



"Az Index jelenleg nem elérhető. Ne essenek pánikba, már dolgozunk a hiba elhárításán. Pizzát nem rendeltünk, nagy baj nem lehet" - írták az Index Facebook oldalán. A szerkesztőség tagjai élő Facebook közvetítést is toltak, nyilván ezzel is bizonyítva: megvannak, működnek. A portál azóta már ismét elérhető.

Az azonban igaz, hogy az Index körül a napokban meglehetősen összesűrűsödtek az események. A hvg.hu ma arról írt: a portál tulajdonosa, Spéder Zoltán tízmillió forint alaptőkével új vagyonkezelő céget alapított Cemp-x online Zrt. néven. (A név egyértelműen utal az Indexet is tulajdonló  Közép Európai Média és Kiadó Zrt. angol rövidítésére, a CEMP-re.) Az új cég, és az Index kiadójának vezetése között feltűnően sok az átfedés, így szinte biztosra vehető, hogy a lépés valamilyen módon kapcsolatba hozható a portál jövőbeni sorsával.

A korábban Fidesz-közeliként számon tartott, mára kegyvesztetté vált milliárdost a bankszférából már kiszorították, s hetek óta megy a találgatás, mikor szabadul meg médiaérdekeltségeitől is. Az Alfahír a cégcsoport működésére rálátó forrásokból úgy értesült:

az Index, a napi.hu és az Inforádió egy csomagban történő tulajdonosváltásáról

szóló elvi megállapodás

szerdán már megszületett.

A kontraktusnak hivatalos nyoma még nincsen - igaz, mire egy ilyen szerződés a bürokrácia minden útvesztőjén keresztül menve hivatalossá válik, hetek, hónapok telhetnek el.

Az új tulajdonos személyét még a legközelebbi munkatársak előtt is homály fedi, forrásaink közül senki nem tudta megmondani, Spéder pontosan kivel is állapodott meg. A történet érdekessége, hogy a 168 óra még júniusban arról írt: Simicskának opciós szerződése van a portál kiadójára, vagyis elvileg csak neki adható el a cég.

A Portfolio.hu-t Spéder tegnap adta el, a portált lényegében saját menedzsmentje vásárolta meg. Ágazati pletykák szerint azonban nekik önállóan nem lett volna elég tőkéjük,

egy milliárdos üzletember segítette ki őket.