Ezekben a bajnokságokban keresik a legtöbbet a világon, meglepetésekre is bukkantunk

A Premier League csak a 4. helyen.

Az NBA, az NHL, illetve az NFL már régóta hódít Magyarországon is. Az amerikai kosár-, illetve a jégkorongliga azért is lehetett első a sorban, mert ez a két sportág itthon is a legnépszerűbbek között van évtizedek óta. 

Az amerikai foci is évről évre egyre nagyobb nézettséggel bír itthon, és nem csak a tévében, a világ legjobbjait követik sokan, de a magyar bajnokság is évről-évre több nézőt vonz.

Ugyanakkor az átlag magyar sportbarát a baseballról nagyjából annyit tud, hogy kell hozzá ütő, labda, a játékosok sokat rohangálnak egy furcsa pályán, esetleg amerikai filmekből felderenghetnek olyan csapatok nevei, mint a Yankees, a Dodgers vagy éppen a Red Sox.

Hogy mi? A baseball?

Pedig a játékosok átlagkeresetét figyelembe véve az MLB (Major League Baseball) a második a világon. 

Azt érdemes tudni, hogy az amerikai után a japán baseball-bajnokság a legerősebb a világon, és ez a liga adja a 11. legjobb fizetéseket minden ország minden sportágának minden bajnokságát figyelembe véve. 

Napjaink legnagyobb csillaga Otani Sohei, aki

"a szüleitől kap zsebpénzt, önként mond le milliókról, mert mindene a baseball. A japán baseballsztár gyerekkora óta arra készül, hogy a világ egyik legjobbja legyen. Hamarosan Amerikát is leigázhatja"

- így írt az Index Otani Sohei-ről, akinek a piaci értéke legalább 200 millió dollár lenne, de Otani kénytelen lesz beérni maximum 10 millióval, amikor jövő év elején leszerződik az Egyesült Államokba egy MLB-csapathoz. 

Ráadásul, mint a portál beszámol róla, még további öt-hat év múlva juthat el odáig, hogy több százmillió dolláros szerződést kapjon.

Ennek oka, hogy a tavaly elfogadott kollektív szerződés értelmében a csapatok csak 4,75-5,75 millió dollárért igazolhatnak 25 év alatti külföldi játékosokat, akik amatőr státuszba esnek, akkor is, ha profiként jönnek, mint Otani. 

Mivel amatőrként, ráadásul fiókcsapatnál kötött szerződéssel kerül az MLB-be, hat évig nem is számíthat majd hosszabbításra, pláne úgy, hogy az első három évben nagyjából 1 milliós szerződése lesz, utána picit emelkedni fog, de az évi több tízmilliótól messze elmarad majd.

Money, money, money... - a TOP 10

A sportintelligence.com évről-évre publikálja részletes kimutatását arról, hogy melyik sportág melyik bajnokságában keresik a legtöbb pénzt a sportolók.

A legfrissebb, a 2016-os évet feldolgozó összeállításuk alapján a sorrendben ezekben a ligákban utalják átlagban a legnagyobb pénzeket a sportolóknak. Zárójelben a játékosok éves átlagfizetése dollárban)

1. NBA - USA, kosárlabda (6 390 211)

2. MLB - USA, baseball (4 387 378)

3. IPL - India, krikett (3 879 339)

4. Premier League - Aglia, foci (3 218 523)

5. NHL - USA és Kanada, jégkorong (2.916.316)

6. NFL - USA, amerikai foci (2.439.574)

7. La Liga - Spanyolország, foci (1 635 869)

8. Serie A - Olasszország, foci (1 459 436)

9. Bundesliga - Németország, foci (1 372 610)

10. Ligue 1 - Franciaország, foci (961 638)

Ha ezt tudom, krikettező leszek Indiában

Ami a magyar szem számára talán a legmeglepőbb látvány, az a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló IPL, vagyis az indiai krikett-liga. 

Erről a sportról talán még annyit sem tudunk itthon, mint a baseballról, ráadásul csibészek, bűnözők, félősök kényszerítő, avagy védekező eszközként is jobban preferálják a baseball ütőt, mint a krikett ütőt. (A sporteszköz esetleges negatív színben való feltüntetéséért elnézést kérünk a két sportág rajongóitól)

Bár nem került be az első 10-be, mégis érdemes megemlíteni az elképesztő állami tőkeinjekció által feltörekvő kínai profi labdarúgó ligát, a CSL-t, amelyről sokat elárul, hogy élcsapatának, a Shandong Luneng-nek a játékosai átlagban jobban keresnek, mint

- a Bundesliga 18 klubjából 14,
- a La Liga 20 klubjából 15,
- és a francia bajnokság 20 klubjából 18-nak a labdarúgói.

Ebben a 10 klubban keresnek a legjobban. Vastaggal szedve az éves átlafizetés, zárójelben heti bontásban, angol fontban, illetve dollárban megadva:

Akinek van kedve az bajnokságok, csapatok, adatok, pénzek világában tovább böngészni, az itt megteheti: katt ide!