Mészáros Lőrinc koordinálhatja az összes külföldi futballakadémiánkat, amiből lesz még plusz kettő

Mészáros Lőrinc koordinálhatja az összes külföldi futballakadémiánkat, amiből lesz még plusz kettő

A Magyar Közlöny péntek esti kiadásában eldugtak egy, a felcsúti focival kapcsolatos nagyon fontos módosítást. Orbán Viktor ugyanis több pontban is megváltoztatta a sportakadémiákról szóló - 303/2019. (XII. 12.) számú - kormányrendeletet. 

A 8. paragrafus így szólt: "A miniszter határon túli jogi személlyel, határon túli szervezettel, külföldi jogi személlyel, külföldi szervezettel (a  továbbiakban együtt: külföldi szervezet) sportakadémiai feladatok ellátására irányuló együttműködési megállapodást köthet, amelyhez az  állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló kormányrendelet alapján állami sportcélú támogatást is nyújthat. A  megállapodás megkötését megelőzően a  miniszter megvizsgálja, hogy a  külföldi szervezet működése összhangban van-e a  sportakadémiai működés követelményeivel."

Ehhez a miniszterelnök által jegyzett módosítás egyetlen mondatot tett hozzá:

"A külföldi szervezetek sportszakmai koordinálását a  sportágspecifikus módszertani központ látja el.” 

Azaz ezekután a külföldi/határon túli sportakadémiai működést ezek a központok vezethetik - és oszthatják el a magyar állami forrásokat. 

Mik ezek a központok?

A Tao törvény szerinti látvány-csapatsportágban a miniszter javaslatot tesz a Kormánynak egy-egy módszertani központ kijelölésére, illetve a kiemelt sportágban a sportakadémia egyben a sportágspecifikus módszertani központ feladatait is ellátja.

  1. kézilabda---NEKA Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság - ügyvezető: Mocsai Tamás;
  2. kosárlabda---„Rátgéber Kosárlabda Akadémia” Alapítvány - szakmai és stratégiai igazgató: Rátgéber László;
  3. labdarúgás---Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány    - kuratóriumi elnök: Mészáros Lőrinc;
  4. jégkorong---Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia Nonprofit Kft. - kuratóriumi elnök: Ocskay Gábor;
  5. kajak-kenu---Kovács Katalin Nemzeti Kajak Kenu Akadémia Alapítvány - elnök: Kovács Katalin;    
  6. birkózás---Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány - ügyvezető: Bacsa Péter. 
Ez tehát azt jelenti, hogy a labdarúgás esetében Mészáros Lőrinc koordinálhatja a külföldi szervezetek sportszakmai munkáját.

Sőt, Orbán Viktor besegített még a falubeli dollármilliárdos barátjának. Ugyanis a sportakadémiákról szóló rendelet úgyis megváltoztatta, hogy a fociban a miniszter az eddigi tíz helyett most már tizenkettő sportakadémiával köthet keretmegállapodást. A többi sportágban nem változott az akadémiák száma: kézilabdában legfeljebb 6, kosárlabdában legfeljebb 4, míg jégkorongban legfeljebb 4 sportakadémiával lehet szerződnie a magyar államnak.