„Orbán posztszovjet mértékben fosztja ki Magyarországot”

Ezt mondta George W. Bush volt beszédírója, aki Steve Bannonnal vitázott Torontóban.

Steve Bannon szerint a populizmusé a jövő, és csak az a kérdés, hogy az általuk képviselt nacionalista, vagy a Bernie Sanders-féle (a demokratáknál Sanders volt Hillary Clinton kihívója az amerikai előválasztáson) szocialista populizmus lesz-e a nyerő.

Bannon "megmagyarázta" Orbán sikerének az okát

Bannon a pénzügyi szabályok fellazítása mellett Kína felemelkedését, illetve az iraki és afganisztáni háborúkra költött hétezermilliárd dollárt emlegette a populizmust magyarázó tényezők között, ehhez hozzátette: újabb pénzügyi válság közeleg.

Arról is beszélt, az elit pénzügyi pusztaságot hagyott maga után, és eltávolodott az átlagemberek világától, ez magyarázza az olasz Salvini, Orbán Viktor, a Brexit, és a brazil Bolsonaro sikerét. Trump esetében megjegyezte, hogy az amerikai elnök „gazdasági nacionalizmusa” viszont nem törődik fajjal, bőrszínnel, etnikummal, genderrel, éppen ezért a fekete és hispán munkanélküliség is rekordalacsony, miközben emelkednek a bérek, munkahelyek települnek vissza Amerikába.

„A populizmus hazugság és csalás”

David Frum szerint a populizmus a legnagyobb kihívás, ami a liberális demokrácia intézményeit érte a kommunizmus bukása óta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a populizmus az emberekről beszél, de valójában megosztja őket. Kifejtette: Trump is ezt csinálja, és akik máshogy gondolkoznak, vagy kritizálnak, máris ellenségek a számára. Frum a populizmust hazugságnak és csalásnak tartja, az irányzat sok meghatározó figurája pedig csak szélhámos, például Trump, Orbán vagy Marine Le Pen.

„Orbán Viktor posztszovjet mértékben fosztja ki Magyarországot, Le Pen orosz pénzből és EU-s pénzek ellopásából finanszírozza a pártját, Trump pedig a legetikátlanabb kormányt vezeti Amerika történetében”

- jelentette ki.

Bannon szerint csak rágalom, hogy a populisták és a Trump-szavazók gyűlölködnek. Emlékeztetett rá, hogy Hillary Clinton is ezzel jött, rá is fázott. Bannon azt mondta: az nem tetszik az ellenfeleiknek, hogy Orbán, Salvini és Bolsonaro megnyerik a választásokat.

Bannon: Soros hatékony

A vita során szóba jött Soros György is. „Minden zsidó, aki hallja, hogyan beszélnek Sorosról, érti, hogy mi van emögött” - mondta Frum, utalva az uszításra és az utóbbi időben elszaporodó gyűlölet-bűncselekményekre, melyekben megtalálható az antiszemitizmus is.

Bannon másképp látja, hangsúlyozta: szó sincs antiszemitizmusról, úgy vélekedett, Sorost nem azért démonizálják, mert zsidó, hanem azért, mert hatékony.

„Soros olyan hatékony, hogy én magam is őt tekintem modellnek a szervezeteim számára”

- fogalmazott Bannon.