Sunyiban már el is költöttek több mint 16 milliárdot a budapesti olimpiára

Az adásvétel nem újdonság, erről korábban is beszámolt már a sajtó, azonban a borsos vételár eddig titok volt. Mindeddig csupán annyi volt ismert, hogy a Wallis csoporthoz tartozó Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. a Duna Passage Kft. tulajdonában volt a szóban forgó terület. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2014-ben nem közvetlenül vette meg a 15 hektáros területet, hanem az azt tulajdonló Duna Passage Kft-ért fizetett 16,55 milliárd forintot.

Az adásvétel részletei úgy kerültek a nyilvánosság elé, hogy az LMP IX. kerületi képviselője, Jancsó Andrea közérdekűadat-igényléssel fordult a vagyonkezelőhöz. Az állami társaság viszont üzleti titokra hivatkozva megtagadta a kért iratok kiadását. A politikus ezt nem fogadta el és bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék végül tavaly novemberben a kért iratok kiadására kötelezte a vagyonkezelőt. A bíróság indoklása alapján a szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak, így az MNV Zrt. hiába szeretné azokat visszatartani, nem teheti.

A Jancsó Andrea birtokába került dokumentumokból kiderült: a magyar állam 16,55 milliárd forintért vásárolta meg a Duna Passage Kft.-t és az ahhoz tartozó ingatlant a Wing Zrt.-től. „Meglepő” módon az utóbbi cégnek korábban vezérigazgató-helyettese volt Fürjes Balázs, ő jelenleg a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. igazgatósági tagjaként, a hazai olimpiai pályázat elnökeként tevékenykedik. Fürjes egyébként emellett az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosi posztot is betölti.