Szakemberhiány miatt szinte teljesen leállt a művesekezelés a Szent Margit Kórházban

Szakemberhiány miatt szinte teljesen leállt a művesekezelés a Szent Margit Kórházban

Már a művesekezelések rendszere is az összeomlás szélén van hazánkban. A dialízisre szoruló betegeket a Szent Margit Kórházból a Péterfy Kórházba irányítják, de az is túlzsúfolttá vált. A magyar egészségügy újabb rémtörténete...

Létszámhiány miatt csökkentett kapacitással működik a Szent Margit Kórházban a dialízisközpont – szúrta ki Hadházy Ákos Facebook-posztját a 444.hu.

A független országgyűlési képviselő azt írja,

a művesekezelésre szoruló betegeket a Péterfy Kórházba irányították át, ami emiatt viszont szintén túlzsúfolttá vált.

Hadházy hozzátette, információ szerint ráadásul abban az intézményben is létszámhiány van.

Az ellenzéki politikus bejegyzésében arra is kitért,

tud egy olyan betegről is, aki a megszokott 5 órás helyett csak 4 órás kezelést kapott, ami miatt „az ellátás eredményét mutató érték is 1.24-ről 0,9-re csökkent”.

Ez nem jelenti a halálos esélyének megnövekedését, de nem ideális - írja Hadházy.

A beteg panaszt tett az illetékes Országos Kórházi Főigazgatóságnál (Okfő), amely válaszában azt írta: „A kezelési hatékonyság több dialízis paraméter beállításán alapul, így nem a kezelési idő növelése az egyetlen lehetőség, a dialízis hatékonyságának növelésére, ha azt a beteg egészségi állapota indokolja.”

A Telex is megkereste az Okfőt, a portállal ezt közölték: „A nyári szabadságolások és a zavartalan betegellátás érdekében 2024. július 1-től a Budapesti Szent Margit Kórház Művese Állomása és a Péterfy kórház területén működő II. Dialízis Központ közösen biztosítja az Észak-budai régió dialízis ellátását.”

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint a két szervezeti egység orvosai és szakdolgozói szorosan együttműködnek az ellátás során, egyeztetnek az esetekről, személyesen tájékoztatják a betegeket is.

(Címlapkép: Vesedialízis a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján Budapesten 2020. február 24-én. Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen. A műtétet egy 52 éves férfin hajtották végre február 9-én, a páciens a műtét után tizenkét nappal hazamehetett. MTI/Koszticsák Szilárd)