Nem fizethet senki rubelben az orosz gázért az Európai Bizottság döntése alapján

Nem fizethet senki rubelben az orosz gázért az Európai Bizottság döntése alapján

Az Európai Unió figyelmeztette a tagállamokat, Vlagyimir Putyin elnök azon követelése, hogy a barátságtalan országok ténylegesen rubelben fizessenek az orosz gázért, sérti a Moszkva ellen az ukrajnai inváziót követően bevezetett szankciókat. Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely jelezte, hajlandó engedni a Kreml követelésének

- számol be a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve bemutatta elemzését Putyin rendeletéről, amely szerint a lépést nem teljesíthetik a tagállamok.

Az értékelés szerint az orosz követelés növeli a kockázatokat Európa energiabiztonságával kapcsolatban, mivel Putyin azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázszállításokat azoknak a vevőknek, akik nem tesznek eleget a rendeletnek. 

A legtöbb tagállam közölte, hogy nem fog rubelben fizetni a gázért. Németország szerdán megismételte, hogy ellenzi Oroszország követeléseit. Az EU-ban az egyetlen tagállam, amely azt mondta, hogy kész rubelben fizetni Magyarország volt.

Orbán Viktor miniszterelnök a választások után beszélt arról, hogy „ha abban kell fizetni, akkor rubelben fizetünk a földgázért”. Az egyelőre még hivatalosan nem bejelentett brüsszeli állásfoglalás szerint ez tilos.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy alapvetően Magyarország a korábban megkötött szerződéseknek megfelelően euróban fizethet az orosz gázért a Gazprombankon keresztül.

Azonban az Európai Bizottság állásfoglalása szerint ez sem feltétlenül felel meg a szankciós politikának, mivel a váltási árfolyamot az oroszok határozhatnák meg, valamint az új eljárás teljes ellenőrzést adna át az orosz államnak a központi bankon keresztül a tekintetben, hogy mikor zárul le az ügylet.