Szcientológia: 10 lépés, ahogy halálba küldtek egy rákos beteget

A nőt mellrákkal kezelték, de egy szcientológus meggyőzte róla, hogy forduljon el az orvosoktól.

A bíróságnak is gondot okozott az az ügy, melyben egy emlődaganattal küszködő hölgyet küldött a gyorsabb és biztos halálba egy szcientológus, mondván, majd ő auditálással, azaz spéci beszélgetésekkel, meg körök rajzolgatásával meggyógyítja. A Kúria elvi döntése szerint ez valójában nem is emberölés, hanem csak kuruzslás, amit sokkal enyhébb büntetéssel illetnek.

A Kúria honlapján részletesen olvasható leirat szerint a történet a következő volt:

  1. A sértettnél 2005 szeptemberében tripla negatív faktorú emlődaganatot diagnosztizáltak, ami miatt kemoterápiás kezelést kapott.
     
  2. A 2006 februárjáig tartó kemoterápia segített, ugyanakkor egy műtétre is szükség volt még.
     
  3. A beteg nő gondolkodási időt kapott, hogy kés alá fekszik-e, és sajnos ekkor, 2006 májusában ismerkedett meg a vádlottal, egy régi szcientológussal.
     
  4. A szcientológus közölte vele, hogy auditálással meg fogja őt gyógyítani, ennek azonban az a feltétele, hogy a hagyományos orvosi beavatkozással felhagy, és semmilyen gyógyszert nem szed be.
     
  5. A beteggel elhitette, hogy ha bárkivel beszél a problémájáról (orvossal, családdal, barátokkal stb.), akkor az a gyógyulási folyamat ellen hat.
     
  6. Az auditálásnak nevezett egyszerű beszélgetések 5000 forintba kerültek alkalmanként, de persze csak azért, hogy az azzal érintett személyben „ne maradjon adósságérzet, amely lelki problémákat okozhat”. A rákos beteget így 180 ezer forinttal húzták le.
     
  7. Az orvosi kezelés hiánya miatt 2006 nyarára a daganat kifekélyesedett, váladékozott, bűzlött. A vádlott erre ellenszerként egy ismeretlen eredetű krémet adott, illetve forrásvízzel mosatta az emlőket.
     
  8. Mivel persze ez sem ért semmit, 2006 novemberében a vádlott átadott a sértettnek egy zseblámpát, amelyről azt állította, hogy azt ő maga fejlesztette ki, és ennek a fényterápiás hatása ugyancsak a gyógyulás irányába hat. Természetesen ez is hülyeség volt.
     
  9. Ezután a szcientológus a beteg nő lakásán különböző köröket rajzolt, és azt mondta, a sértett aktuális állapota nem más, mint a gyógyulási folyamat vége, amikor a szervezet megtisztul a rákos daganattól. Valójában a nő már keményen haldoklott. A vádlott ugyanakkor azt is kikötötte, hogy fájdalomcsillapítókat se szedjen be, mert az is káros.
     
  10. A rákos nő végül 2006. november 25-én lakásán, a daganatos betegség talaján kialakult légzési és keringési elégtelenség következtében brutális szenvedések után elhunyt.

A bíróság megállapította, hogy az időben elvégzett műtét és ehhez kapcsolódó további orvosi kezelés 100%-hoz közeli egy éves túlélést jelentett volna sértett életében. A szcientológus vádlottat így emberölésért és csalásért első fokon még öt évnyi börtönre akarták ítélni, de másodfokon csupán 2 évnyi próbaidőre bocsátották, mert mint kiderült, valakit lebeszélni egy életmentő műtétről és az orvosi kezelésről, mégsem számít gyilkosságnak.

Frissítés:

A cikkre azóta reagált a szcientológiai egyház magyarországi képviselete is. Közölték, hogy már a történtek előtt kiutasították az Egyházból a vádlottat, mivel a tevékenységei nem voltak összeegyeztethetőek az Egyház etikai kódexeivel és irányelveivel. Hozzátették, hogy a Szcientológia irányelvei szerint "betegeket nem fogadunk el auditálásra, mivel az auditálás nem tartozik az orvoslás vagy gyógyítás területéhez". Egyházuk lelkészei a betegeket, sérülteket az orvoshoz irányítják, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek" - írták.